Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:25, 22. 9. 2021.

| Kultura

Ivanu Ikiću za film "Oaza" Gran-pri leskovačkog festivala filmske režije LIFFE

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
LIFFE
Ivanu Ikiću prva nagrada Gran-prija; foto: M. M.

14. Internacionalni festival filmske režije - LIFFE završen je sinoć dodelom nagrada najboljim režiserima, kao i glumcima. Ovogodišnji dobitnik Gran-prija festivala "Živojin Žika Pavlović " je Ivan Ikić za režiju fima Oaza, dok je drugonagrađeni reditelj Danilo Šerbedžija za film Tereza 37, a treća nagrada pripala je Antoneti Alamat Kusijanović za film Murina.

U tamičarskom delu programa ove godine bilo je 18 filmova, a tročlani žiri u sastavu Goran Marković, Klement Dvornik i Marko Janketić jednoglasno je dodelio glavnu nagradu festivala Ikiću.

Reditelj sa jednostavom lakoćom filmskog jezika i nenametljivim rediteljskim postupkom otkriva neobičnu, a univerzalnu ljubavnu priču - navodi se u obrazloženju.

Dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu je Lana Barić za naslovnu rolu u filmu Tereza 37, a priznanje za najbolju mušku ulogu pripalo je slovenačkom glumcu Sandiju Pavlinu za ulogu u filmu San Remo u režiji Miroslava Mandića. Specijalno priznanje za režiju dobio je Srđan Dragojević za film Nebesa.

Po prvi put na LIFFE-u publika je mogla da gleda filmove u okviru ”divljeg filma”, a od 5 prikazanih filmova žiri je nagradu za najbolju režiju dodelio Daliboru Mataniću za film Zora. LIFFE Najbolji mladi reditelj Isisdora Ratković iz Sarajeva; foto: M. M.

Gran-pri ”Radomir Bajo Šaranović” za najbolje studentsko ostvarenje pripalo je Isidori Ratković iz Sarajeva koja se publici predstavila filmom Zašto ne zaplešete?.

Na samom kraju LIFFE publika je gromoglasnim aplauzom još jednom odala počast Goranu Paskaljeviću koji prošle godine bio laurat za nagradu ”Živojin Žika Pavlović”, ali je u toku festivala preminuo, te su i ove godine prikazivana neka od njegovih najboljih ostvarenja.

Festival je organizovao Leskovački kulturni centar, pod pokroviteljstvom Grada Leskovca i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i uz podršku Filmskog centra Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: