Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:25, 24. 5. 2019.

| Kultura

"Ivkova slava u Prizrenu" premijerno u Nišu

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
Narodno pozorište
Premijerno u Narodnom pozorištu u Nišu; foto: arhiva JV

Predstava rađena po motivima dela Stevana Sremca u kojoj je Ivko smešten u Prizren, srpski gosti “presvučeni” u preostale Srbe koji žive u Prizrenu, a gosti su i prve komšije Albanci, biće premijerno izvedena u niškom teatru u nedelju, 26. maja od 20 sati.

Reditelj Bojan Stojčetović kaže da je na postavljanju ove predstave kojom je želeo da komediju pretvori u dramu radio 14 godina, a konačno je njegova ideja realizovana u koprodukciji Narodnog pozorišta Priština i Narodnog pozorišta Niš.

Uzeo sam zdravo Sremčevo seme ‘’Ivkova slava’’, i posadio ga na Kosmetu. Nikla je dugo tražena drama! Sve je dobilo drugačiju konotaciju. I ubijanje stoke i živine, i uništavanje resursa i hrane. I maltretiranje žena koje dolaze na paterice, i pucanje na samog Ivka! Više ničeg nije bilo komičnog u komadu - objašnjava Stojčetović.

Kaže da je postojala opasnost da se predstava pretvori u politički komad, ali da su te zamke izbegnute.

Komad govori o ljudima, njihovim odnosima, pomešanim osećanjima, svakodnevnim strahovima, promašenim životima, jednom rečju, govori o teškim sudbinama. Zašto je komad ‘’Ivkova slava – Prizren 2019’’, potreban kulturnoj sceni Srbije? Zato što govori o istini, a umetnici su dužni da istinu izbacuju na površinu! - ističe reditelj predstave.

Predstava je svoju premijeru imala nedavno u Domu kulture Gračanica, a autorsku ekipu čine, pored reditelja Bojana Stojčetovića, scenograf Goran Stoječetović, kostimografkinja Tatjana Radišić, kompozitor Bojan Stojčetović i koreograf Nebojša Gromilić.

Glavnu ulogu tumači Milan Vasić, a osim glumaca Narodnog pozorišta Priština, sa privremenim sedištem u Gračanici, igraju i glumci niškog Pozorišta Aleksandar Mihailovič, Sanja Krstović, Katarina Jeličić i Dejan Cicmilović.

Cena ulaznica je 600 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: