Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:32, 19. 6. 2013.

| Kultura

Iz Ministarstva nema novca ni za “Gradinu”

Autor:Aleksandar StankovIzvor:Južne vesti
gradina.jpg
Deo naslovne strane jednog od izdanja "Gradine"

“Gradina”, književni časopis iz Niša sa tradicijom dužom od jednog veka, od Ministarstva kulture ove godine, kao i Nišvil, nije dobio ni dinar.

Prethodnih godina, prema rečima Zorana Pešića Sigme, urednika “Gradine” časopis je redovno finansiran od strane Ministrastva kulture preko projekata. Iznosi su se uglavnom kretali oko 300.000 dinara na godišnjem nivou, a prošle godine je kako kaže Pešić, odobreno čak 700.000.

- Ove godine smo konkurisali sa projektom vrednim 800.000 dinara, ali nismo se našli na listi onih časopisa koji će dobiti novac iz budžeta - kaže Pešić.

Za časopis koji postoji od 1900. godine i u kojem su svoja dela objavljivali Aleksa Šantić, Simo Matavulj, Borisav Stanković i mnogi drugi novca nije bilo.

Međutim, para je bilo za beogradsko društvo “Sveti Sava” i sedamnaesti broj njihovog časopisa “Bratstvo”. Izdavačko preduzeće “Prosveta” iz Beograda koje je u restruktuiranju, što stoji i u rezultatima konkursa, za časopis “Književnik” dobilo je 500.000 dinara.

Društvo “Istočnik” iz Beograda dobilo je dva puta po 200.000 dinara za časopise “Poezija” i “Istočnik”, a Književno društvo “Pismo” takođe iz prestonice osnovano 88 godina nakon prvog broja “Gradine” za svoj istoimeni časopis za svetsku književnost dobilo je 400.000 dinara.

sigma Zoran Pešić Sigma, foto: niscafe.com- “Gradina” je prestižan časopis u Srbiji. Dobitnici smo “Svetosavskog pečata” i mnogih drugih nagrada, bili smo jedini predstavnici na Evropskom forumu književnih časopisa koji je održan u Rumuniji. Nisu mi jasni kriterijumi Komisije i šta su oni zapravo tražili - kaže Pešić.

Povodom rezultata konkursa oglasilo se i Srpsko književno društvo koje smatra da članovi Komisije “nisu dovoljno upućeni u današnju umetničku i književnu periodiku”, a ukazuje se i na sukob interesa.

- Mesto u Komisiji nije bilo ni Srbi Ignjatoviću zbog očigledne pristrasnosti u odlučivanju i najmanje po dva osnova ispoljenom sukobu interesa - zbog dodele sredstava časopisu koji sam uređuje “Savremeniku plus” i zbog toga što obavlja više poslova u Udruženju književnika Srbije, izdavaču “Književnih novina” - stoji u saopštenju.

Srpsko književno društvo zahteva od Vlade Srbije i Ministarstva kulture poništenje ove Odluke o raspodeli sredstava, imenovanje nove Komisije i budžet na nivou prošlogodišnjeg.

Urednik “Gradine” kaže da će neodobravanje sredstava uticati “na manji obim svezaka i na ritam izdavanja”, ali će časopis svakako opstati.

Nema para za južnjake

Pored “Gradine” sredstva nisu odobrena ni niškom “Presingu” i “Trešu”, niškim “Haiku novinama”, ali ni leskovačkom časopisu za književnost Balkana "Think Tank".

Urednik iz Leskovca Saša Stojanović u svom blogu odluke Ministarstva ocenio je kao “veselu sahranu srpske kulture”.

thin Jedan od brojeva časopisa iz Leskovca, foto: danas.rs- Da bahatost, udružena sa moronizmom par exellence, bude kompletna, postarala se i druga komisija, ona koja odlučuje o književnim manifestacijama: i njihovom odlukom i ovog puta bez imena članova komisija, rešeno je da najveći nekomercijalni festival književnosti na Balkanu, „Think Tank Town“ u Leskovcu, bude naprednjački pokopan. U stvari, kad sve saberem, dobro je da nas nisu pohapsili đuture: umetnici su teška bagra koja džabe leba jede, još od Platona - napisao je između ostalog Stojanović u svom blogu.
 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • hedonist

    21:43 // 20. 6. 2013.

    .....a sve u okviru proslave milanskog edikta!veliki uspeh ministarstva kulture!

  • Милош Симић

    12:55 // 20. 6. 2013.

    Стварно је ово велика срамота за Министарство културе!

  • nišlija

    07:34 // 20. 6. 2013.

    Pa izgleda da je i sve ovo deo BriSELSKOG sporazuma po kome treba rasformirati sve institucije srpske kulture ispod Smedereva. Bravo za Ministarstvo (NE)kulture!!!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: