Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:15, 31. 8. 2018.

| Kultura

U NKC-u pripremaju knjigu o liku i delu Bate Živojinovića

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Bata Živojinović
Veruju da je imao više od 400 uloga; Foto: Wikimedia/Medija centar Beograd

Sumnjajući u to koliko je tačno uloga imao u filmovima i serijama, a uvereni da je dao ogroman doprinos ne samo srpskom i jugoslovenskom filmu, već i kulturi jednog doba, Niški kulturni centar i kritičar i teoretičar filma Božidar Zečević pripremaju knjigu o Bati Živojinoviću - Veliki filmski znak. Knjiga još nije završena, ali je pretpromociju imala u sklopu 53. Filmskih susreta.

Nagradu za izuzetan doprinos srpskom filmu Bata Živojinović je na niškom festivalu odneo još 1993. godine, a godinu dana kasnije Zečević je napisao njegovu monografiju. Za novu knjigu o Bati, autor kaže da nije monografija, već svedočanstvo jednog doba. Pretpromocija knjige Organizovali pretpromociju knjige na Filmskim susretima; Foto: JV/V. Milić

Ja sam pre 16 godina napisao jednu monografiju o Bati. Ovo nije monografija o Bati Živoinoviću, ovo je pokušaj istorijskog društveno-estetičkog i teorijskog uvida u jedno vreme. Ja sam duboko ubeđen, kao što stoji u naslovu knjige, da je Bata Živojinović ogromni veliki znak svog vremena. Šta više ubeđen sam da bi druga polovina 20. veka u životu srpskog naroda i južnoslovenskih naroda ne bi mogla da se ispriča bez uvida u umetničku tekovinu, društvenu i ljudsku Bate Živojinovića - rekao je Zečević.

Direktor NKC-a Srđan Savić kaže da se na knjizi još radi, pre svega zbog prevelikog opusa glumca o kome se piše.

Hoćemo da je lišimo grešaka, da bude na nivou koji se očekuje od NKC-a i od Božidara Zečevića, jednog od najznačajnih kritičara i teoretičara. Shvatili smo da imamo prilike da učestvujemo u kapitalnom projektu jer je Bata Živojinović veoma značajan glumac - rekao je Savić.

Velimir Bata Živojinović umro je 2016. godine, a iza sebe je ostavio na stotine filmova i serija. Najpoznatiji je po ulogama u filmovima Valter brani Sarajevo, Bitka na Neretvi, Sutjeska, i mnogim drugim ostvarenjima sa ratnom tematikom, dok je u novijim ostvarenjima glumio u Lepa sela, lepo gore, Mrtav ladan i mnogim drugim, kao i brojnim serijama, poput Srećnih ljudi.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • radon

    13:53 // 31. 8. 2018.

    kad je neko deo ondašnje vladajuće strukture ... prosto se nije mogao snimiti film ili serija ako ON ne dobije bar pet minuta

  • Mara

    11:24 // 31. 8. 2018.

    Tako i treba,bar nešto pametno uraditi za takvog velikana

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: