Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:30, 29. 8. 2022.

| Kultura

Iz "Nišvila" predlažu: Ukinite nam status javne manifestacije od posebnog interesa za grad Niš

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
Nišvil
Postnišvilska prepirka; foto: T. Tasić

Nišvil džez festival predlaže Skupštini grada Niša da na prvoj sednici posvećenoj uvećanju gradskog budžeta za jednu milijardu dinara, vrati bar deo od 16 miliona, umanjenih na sednici 16. decembra 2021. godine. U suprotnom, predlažu da se Nišvilu ukine status javne gradske manifestacije.

Ni dve nedelje od zatvaranja festivala ne stišava se “bitka izjavama i saopštenjima” između vlasti i organizatora festivala. Iz Nišvila podsećaju da im je umanjena suma koju dobijaju od Grada i navode da ih je to organizaciono oštetilo.

Ovim umanjenjem Nišvil je napravio ozbiljan gubitak jer nije uspeo da prikupi potrebnih 66 miliona u skladu sa usvojenim finansijskim planom Saveta festivala koji čine 8 predstavnika Skupštine grada Niša i Ivan Blagojevic kao jedini predstavnik Nišvila. Detaljan izveštaj Saveta o realizaciji Nišvila 2021 nije uvažila Uprava za društvene delatnosti - saopštavaju iz Nišvila.

Iz Nišvila smatraju da je obesmišljeno dalje postojanje Saveta, pa predlažu Skupstini Grada da, ukoliko ne prihvati predlog o vraćanju Nišvilu dela novca - ukine Nišvil kao javnu gradsku manifestaciju i stavi van snage član 43 iz 2005. godine. Dodaju da Grad ima dovoljno drugih javnih manifestacija, a i neke koje tek čekaju taj status.

Ovaj vid javnog i privatnog partnerstva potrajao je 18 godina i oslobađao je grad bilo kakve odgovornosti za gubitke organizatora, ali budžetom za 2022. godinu je podrška Nišvilu drastično smanjena i vraćena na podršku iz 2012. godine, na šta Nišvil nije uspeo da odgovori uvećanim sopstvenim sredstvima, pogotovo u uslovima neverovatnih poskupljenja - kako nastupa izvodjača tako i avio karata, tehnike za opremanje svih bina i hotelskog smeštaja 850 učesnika - zaključuju iz organizacije festivala.

Podsetimo, ovogodišnji Nišvil održan je pod sloganom “Još ovaj put”. Posle festivala, iz Grada su saopštili da je počeo predistražni postupak protiv direktora Nišvila Ivana Blagojevića, a on je odgovorio da je reč o svojevrsnom pritisku na institucije i da sve regularno sa finansijama festivala.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • vlajko

    09:58 // 31. 8. 2022.

    a što pišete o tome. Privatnik napravio i naplaćuje karte. Za mene je tu kraj priče.

  • Zoe

    16:26 // 30. 8. 2022.

    Sto ste dosadni više sa teorijama zavere da je za sve kriv Beograd a mi jadni i pošteni ne dobijamo nista i niko nas ne voli.

  • hogar

    12:02 // 30. 8. 2022.

    Ko nije proverio neka proveri: 1.protivzakonito je da javna manifestacija grada bude u privatnom vlasnistvu 2. Nisvil u poslednjih 20 godina nikada nije dobio vise novca od grada nego u poslednjih pet godina (proverivo) 3. ukoliko grad ne daje dovoljno novca, kako tvrdi Blagojevic, kako je moguće da se ''stejdzevi'' i sadrzaj umnozavaju? Sve laz do lazi. Nadam se da ce ovaj komentar biti pusten

    • Neproverivo

      19:45 // 30. 8. 2022.

      1. A sta je Exit, drzavna firma? 2. Pogledaj budzete Exita, Guce, Arsenala, kao i stopu inflacije. 3. Nije bilo hedlajnera, bluz stejdza, Pozornice...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: