Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:38, 10. 4. 2020.

| Kultura

Izabrane predstave za Festival “Joakim Vujić", selektorka kaže kod većine vidljiva potraga za komedijom

Autor:Milica DejanovićIzvor:Južne vesti
Pozorište Vranje
Opredeljenje pozorišnih kuća ove godine išlo u više pravaca, ali ni domaći tekst nije zanemaren; foto: M. D. /JV

Iako je 56. Festival profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić” trebalo da bude održan maja u Vranju, on je zbog pandemije odložen, ali je usvojena selekcija 7 predstava koje će učestvovati u takmičarskom programu, a po izboru dramaturga Branislave Ilić. Fokus prethodne sezone bio je na domaćem tekstu, napisala je Ilićeva, dok je ove godine kod većine pozorišta je vidljiva potraga za komedijom.

Ukupno 23 predstave su prijavljene na ovogodišnji festival profesionalnih pozorišta Srbije, a selektorka Branislava Ilić izabrala je 7 komada koji će biti izvedeni. Prema rečima Ilićeve, broj prijava potvrđuje kontinuirani, promišljeni, angažovani napor pozorišnih kuća da održe kvalitet i godišnju produkciju bez obzira na male budžete nekih, što je “bolno” vidljivo u opremi pojedinih predstava.

Gledajući prijavljene predstave iz ovogodišnje produkcije, nisam mogla ni da pretpostavim do koje mere će neke od njih biti aktuelizovane trenutkom u kome smo se našli usled pandemije. Mislim da je malo onih koji još uvek veruju da će se sve nastaviti tamo gde je stalo, a u kom pravcu će se svet pokrenuti iz ovog prinudnog mirovanja, ostaje da se vidi - napisala je Ilićeva.

Dodaje da iako deluje da u ovoj sezoni ne postoji dominantan fokus u tematskom ili estetskom smislu, kod većine pozorišta je vidljiva potraga za komedijom.

Ta potraga obično polazi od teksta ali ono što je najveći kvalitet ove sezone su upravo rediteljska istraživanja ne samo ovog žanra, već i toga do koje mere serije, filmovi, internet, društvene mreže, youtube, muzika...menjaju naš odnos i očekivanja koja imamo od komedije - piše selektorka.

Na Festivalu će učestvovati pozorišta iz Vranja, Leskovca, Kragujevca, Šapca, Pirota, Prištine, Novog Pazara i Lazarevca.

Vranjanci će se predstaviti predstavom Nečista krv Tijane Grumić, u režiji Juga Đorđevića kome je ovo prva velika ansambl predstava.

Narodno pozorište iz Leskovca posle 5 godina pauze učestvuje na Festivalu sa predstavom Svici Tene Štivičić, u režiji Ksenije Krnjanski i kooprodukcijskim komadom urađenim sa Narodnim pozorištem iz Prištine Ako se probudiš ili kao da je važno Isidore Milosavljević, u režiji Nenada Torovića.

Knjaževačko-srpski teatar “Joakim Vujić” iz Kragujevca odigraće Sterijin komad Ženidba i udadba, koji je osavremenila rediteljka Jana Maričić.

Komad Vilijama Šekspira Dva viteza iz Verone, u režiji Mie Knežević odigraće šabačko Pozorište.

Regionalno pozorište Novi Pazar uradilo je u koprodukciji sa Plus teatrom iz Lazarevca predstavu Lavina po tekstu turskog dramskog pisca Tundžera Džudženolua, u režiji Stevana Bodrože. Predstava je, kako kaže selektroka, verovatno najaktuelnija predstava u ovoj selekciji, a bavi se meštanima jednog mesta koji žive u večnom strahu od lavine koja može da ih zatrpa i taj strah određuje sve u njihovom životu.

Autorski projekat Igora Vuka Torbice, inspirisan delima Franz Xaver Kroetz Strah, jedna topla ljudska priča, predstava je kojom će se predstaviti Narodno pozorište Pirot.

Osma predstava Vlast i njena opozicija Narodnog pozorišta iz Niša biće igrana u čast nagrađenih. Predstava po tekstu Nebojše Romčevića, u režiji Egona Savina govori o odnosu intelektualaca i vlasti, nedostatku morala, ideala i uverenja bez kojih je u društvu sve i svako na prodaju.

Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije odlučila je da vranjskom Pozorištu i Gradu poveri organizaciju 56. Festivala profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić” , zbog istrajnosti u proteklih 8 godina, kada glumci nisu imali zgradu Pozorišta.

Festival “Joakim Vujić” je presek najbolje produkcije profesionalnih pozorišnih predstava Srbije od Šapca do Gračanice i ima nacionalni značaj.

Jedan od pokrovitelja festivala je Ministarstvo kulture i informisanja, a ove godine će i Grad Vranje učestvovati u realizaciji festivala.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: