Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:35, 13. 8. 2022.

| Kultura

Izabrani najbolji filmovi “Nišville movie summit-a”

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
movie
Izabrani pobednici; foto: T. T.

"Stalker u Černobilju: Posle apokalipse" je proglašen najboljim dokumentarnim filmom na "Nišvilee movie summit-u", dok je sirijsko ostvarenje "Komšije" najbolji igrani film. Žiri je odlučio da Leonelu Fernandu Kapitanu pripadne nagrada za najboljeg izvođača muzike u filmu.

Filmski autor i producent iz Skoplja Ivo Antov, tenor-saksofonista, klarinetista i kompozitor iz Buenos Ajresa Gustavo Firmenič i filmski kritičar iz Niša Branislav Miltojević bili su u žiriju na ovogodišnjem "Nišvilee movie summit-u".

U konkurenciji od oko 50 filmova izabrali su i najbolje po kategorijama. Tako je za najbolji dokumentarni film izabran "Stalker u Černobilju: Posle apokalipse", američki film koji istražuje "podzemnu" kulturu takozvane "černobilske zone zabrane". Reditelj ovog ostvarenja je Iara Lee.

Koju su, pre aktuelnog rata, znatiželjni turisti-planinari, takozvani "stalkeri", pretvorila u bizarnu turističku atrakciju. Rediteljka Lara Li svedenim naturalizmom više analizira nego što pokazuje pomenuti pomahnitali društveni fenomen – studiozno i odmereno, čak u jednom trenutku i potresno, što sve filmu daje karakter prigušenog ali posve zastrašujućeg distopijskog "horora" - piše u obrazloženju.

Nagrada za najbolji igrani film pripala je sirijskom filmu "Komšije". Sa finim smislom za humor i satiru ovaj film govori o detinjstvu, koje, između diktature i mračne drame, poprima i svoje svetle momente.

Reditelj ovog ostvarenja Mao Khalil postavlja mnoga aktuelno pitanje, pored ostalog, i : Koliko je prijateljstvo, ljubav i solidarnosti moguća u današnjim smutnim vremenima rata, represije i despotizma?

Reditelj neorealistočki prati sudbinu šestogodišnjeg kurdskog dečaka čije je odrastanje na sirijsko-turskoj granici ranih 80-ih, zarobljeno svakodnevnim nacionalističkim ispadima - opis je filma.

Britanski "Plastik Tonez" je pobednik u kategoriji najbolji eksperimentalni film.

Umetnik Džastin Vigan u saradnji sa dizajnerom Džejmsom Oklesfordom šire značaj (s)likovnog predstavljalja - na proces registrovanja same strukture filma. Jer upravo ovaj proces može osloboditi film predstavljanja bilo čega osim sebe samog tako da ovaj zanimljiv eksperiment poimamo i kao prilog širenju značenja medija - kao vrste otvorene audio-vizuelne "neznačanjske sintakse" - navodi se u saopštenju.

Nagrada najboljem izvođaču muzike u filmu pripala je kantautoru i bandoneonisti i jednom od reditelja filma "Son tango" Leonelu Fernandu Kapitanu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: