Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:37, 23. 5. 2011.

| Kultura

Izložba "Gvozdenog puka" u Prokuplju

Autor:N.M.Izvor:Južne vesti
foto: facebook.com/narodnimuzejtoplice.prokuplje

PROKUPLJE – U prokupačkom Narodnom muzeju „Toplice“, nakon višegodišnjeg istraživanja, otvorena je izložba o ratnom putu Drugog puka Moravske divizije, nazvanog „Gvozdeni puk“, za junaštvo u ratovima od 1912. do 1918. godine.

Izložbu o Gvozdenom puku uredio je istoričar Petko Marjanović sa saradnicima Darkom Žarićem, Marijanom Ostojić i Radmilom Hadži-Manićem.

Recezent je mr Radoje Kostić, koji je i priredio spiskove odlikovanih i poginulih boraca ovoga puka.

Borci „Gvozdenog puka“, njih 255 odlikovano je najvišim priznanjem, Karađorđevom zvezdom, a 35 ih je odlikovano i dva puta. Među njima su i dve žene Milunka Savić i Flora Sends.

Na izložbi su prikazane fotografije i pisana dokumenta, kao i originalna odlikovanja, delovi naoružanja, vojničke opreme...

Posebno je zanimljiv eksponat na izložbi je mitraljez kojeg je narod Niškog okruga kupio i poklonio puku, a sačuvan je kroz sve bitke do danas.

Ratni put "Gvozdenog puka" prikazan je od poziva za mobilizaciju, 3. oktobra 1912. godine, kada se, za jedan dan, odazvalo se 100 odsto obveznika iz Toplice, Jablanice, Puste reke i Zaplanja, do njegovih velikih bitaka kod Kumanova, Prilepa, Bitolja, na Bregalnici u Balkanskim ratovima. I u Prvom svetskom ratu borci Gvozdenog puka vodili su velike bojeve: na Ceru, Drini, Kolubari, odbrani Beograda...

Bili su i poslednja ratna jedinica koja je napustila Srbiju, štiteći odstupnicu glavnine preko Albanije. Prvi su bili u proboju Solunskog fronta, kao i u oslobađanju zemlje sve do severnih granica. To je plaćeno velikom cenom: poginulo je 1.239 vojnika i podoficira i 32 oficira. Njima je Binički i posvetio svoj „Marš na Drinu“, odnosno njihovom komandantu Milivoju Stojanoviću, koji je i poginuo u tim bojevima.  

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • zoran milisavljevic

    10:31 // 26. 7. 2014.

    Molio bih gospodina Radoja Kostica da mi posalje spisak poginulih toplickih vitezova. Poticem iz toplickog kraja I znam da je moj pradeda sa sinom otisao u rat I nije se vratio.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: