Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:30, 11. 1. 2024.

| Kultura

Izložba "Niški crtež" omaž umetnika Nadeždi Petrović

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
niski crtez
Izložba se održava u Oficirskom domu; foto: FB Galerija savremene likovne umetnosti Niš

Tradicionalna izložba "Niški crtež" koja se održava više od dve decenije, ovog puta posvećena je obeležavanju 150 godina od rođenja naše poznate slikarke Nadežde Petrović i nosi naziv "Nadeždinim putem". Biće otvorena u petak, 12. januara u 13 sati u niškom Ofircirskom domu.

Iako je prvobitno otvaranje izložbe bilo najavljeno za 21. decembar, ono je odloženo, a iz Galerije savremene likovne umetnosti Niša nisu naveli šta je bio konkretan razlog za to. Sada najavljuju novi datum i saopštavaju da će postavku zainteresovani moći da vide do 27. januara.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi 52 umetnika iz Srbije koje je nakon konkursa izabrala selekciona komisija. Tema konkursa "Niški crtež 2023" bila je godišnjica rođenja Nadežde Petrović, pa su umetnici bili pozvani da iskažu poseban omaž umetnici koja je rodonačelnik srpske moderne.

Iz Galerije navode da autori radova koji će biti izloženi, vođeni uvažavanjem i emotivnim linijama odnosa prema Nadeždi Petrović, imaju različite lične pristupe koje definišu razrađenom crtačkom semantikom, poštujući vlastiti umetnički integritet i likovni izraz.

Pojedini umetnici spoznaju izražajne karakteristike ličnosti Nadežde Petrović posredno ih saopštavajući preko citata njene čuvene portretne fotografije iz 1909. godine. Drugi, u njima svojstvene pejzažne motive i ambijentalne prizore sintetišu siluetni prikaz Nadežde Petrović. Brojna je grupa umetnika kojima je opus čuvene umetnice polazni kreativni impuls. Pojedini umetnici aludiraju na Nadeždina interesovanja za kulturnu i umetničku baštinu, etno tradiciju i folklorne motive dok drugi na nivou simbola i metafora govore o njoj - navode iz Galerije.

Neki od zastupljenih umetnika su: Đuro Radonjić, Aleksandar Mladenović Leka, Bratislav Bašić, Jelena Šalinić, Ljiljana Šunjevarić, Bojan Otašević, Zoran Kostić, Jelena Petrović Luković, Elizabeta Matorkić Bisenić...

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: