Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:48, 13. 5. 2021.

| Kultura

Izložba "O koristi i šteti istorije za život" u niškom Oficirskom domu

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
izlozba
Izložba će trajati do 11. juna; foto: Galerija SLU Niš

Tri rada u obliku šatora kroz koje umetnik Radoš Antonijević prikazuje istoriju i prošlost, zainteresovani građani mogu da pogledaju na izložbi u Oficirskom domu u Nišu od danas, 13. maja, saopštavaju iz Galerije savremene likovne umetnosti.

"O koristi i šteti istorije za život", kako je naslov Ničeove knjige, obuhvata tri dela Antonijevića koja odišu davnim vremenima - Šator Vidovdanski hram, koji je rađen po maketi Ivana Meštrovića iz 1908. godine za hram u slavu Kosovskog boja, Na svome mestu stajati predstavlja instalaciju od tri šatora u vidu planina Olimp, Sinaj i Ararat, a posetioci će moći da vide i Šator Dečani M2, rađen prema obliku manastira Visoki Dečani iz 14. veka. izlozba Radovi Radoša Antonijevića; foto: Galerija SLU Niš

Autor izložbe, kako piše u opisu izložbe, na metaforičan način preko simbola potiskivanog ili prenaglašenog istorijskog sećanja identitetskog koda, komentariše konfuznu sadašnjost.

Preoblikujući nacionalne, verske ili civilizacijske simbole različitog porekla u šatore odnosno objekte privremenog, montažnog i mobilnog karaktera koji su uz to su i funkcionalni, umetnik stvara dela koja u svom kontekstu poseduju referentnost na brojne primere pojedinačnih ili kolektivnih drama, uslovljenih različitim krizama (egzistencijalnim, migrantskim, identitetskim, duhovnim...) u lokalnim ili globalnim prilikama - navodi se u opisu.

Organizatori navode da će posetioci moći da pogledaju izložbu u "Noći muzeja" od 12 do 18 sati, a u subotu 15. maja do 22 sata, dok je nedeljom zatvoreno.

Biografija autora:

Radoš Antonijević (Pančevo, 1969) je osnovne i magistarske studije završio na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde je i doktorirao sa tezom „Korektivi oblika – vodić kroz skulptorske fenomene“. Realizovao 26 samostalnih izložbi, izlagao na više od 50 koletivnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Slovenija, Švedstka, Nemačka, Austrija, Francuska, Hrvatska, Rumunija). Na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu zaposlen je od 2001, sada u zvanju vanrednog profesora. Radno je angažovan na Akademiji umetnosti Banja Luka i Fakultetu umetnosti u Nišu.

Radoš Antonijević preispituje granice skulpture kao medija, problematizujući odnoblika, funkcije, materijalnosti i značenja. Njegova serija radova skulptura-šatora je jedan od najinventivnijih ciklusa naše aktuelne umetnosti. Teme radova Radoša Antonijevića vezane su za neuralgične tačke života razmatrane sa aspekta politike, istorije i kulture.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: