Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:10, 13. 2. 2024.

| Kultura

Izložba "Ratnici Gvozdenog puka" u prokupačkom Muzeju

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
muzej prokuplje
U sredu otvaranje izložbe, ulaz besplatan; Foto: Lj. M.

Izložba posvećena čuvenom "Gvozdenom puku" vojske Kraljevine Srbije, koji je učestvovao u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu autora Darka Žarića, istoričara i muzejskog savetnika, biće otvorena u Narodnom muzeju Toplice u Prokuplju povodom predstojećeg Dana državnosti. Svečano otvaranje je zakazano za sredu, 14. februara u 15 sati, uz besplatan ulaz za sve posetioce.

Ove godine Narodni muzej Toplice uključen je u program zvaničnog obeležavanja Dana državnosti - Sretenje 2024. godine, pa će tim povom u četvrtak i petak Muzej biti otvoren za posetioce od 10 do 17 sati.

Drugi pešadijski puk "Knjaz Mihailo" osnovan je 1912. godine i za šest godina ratovanja je postao najodlikovaniji puk zbog čega je i dobio naziv "Gvozdeni". U njegovim redovima najviše je bilo hrabrih mladića iz Toplice i Jablanice, a mobilizaciji se za samo jedan dan odazvalo 99 odsto regruta. Bio je predvodnica u svim važnim bitkama srpske vojske i učestvovao je u svim značajnim bitkama u tri rata koja su vođena u tom periodu - kažu organizatori izložbe.

Posetioci će moći da se upoznaju sa istorijatom puka i da vide deo ordenja i medalja koje je osvojio.

Inače, kroz "Gvozdeni puk" su prošla i slavna imena srpskih oslobodolačkih ratova poput Milunke Savić koja je ranjavana na solunskom frontu i britanke Flore Sanders koja je kao bolničarka pomagala i lečila saborce, a onda se i borila u bitkama kroz Makedoniju.

Iz sva tri poziva Gvozdenog puka poginulo je oko10.000 ljudi, kući se vratilo samo njih 1.000, a ratnici Gvozdenog puka su bili odlikovani sa 229 Karađorđevih zvezdi sa mačevima, od toga četrdesetoro njih su dobili dvostruki orden, a jedanaestoro ih je ponelo i Legiju časti Republike Francuske.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • the Dušan

    07:18 // 26. 2. 2024.

    Grvozdeni puk je deo Moravske divizije i nije Prokupački iako ga bezobrazno svojataju
    U puk su ukljućena sva sela od Prokuplja do Aleksinca ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: