Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:51, 19. 1. 2023.

| Kultura

Izložba “Sva lica diplomate Branislava Nušića” do kraja januara u Niškom kulturnom centru

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
izlozba, nusic
Postavka osam lica Nušićevog rada i stvaralašta; foto: J. J.

Povodom 145 godina postojanja Vojne bolnice, u Niškom kulturnom centru otvorena je izložba “Sva lica diplomate Branislava Nušića”. Izložba traje do kraja januara, a publika će moći da vidi lica Nušića kao patriote, književnike, novinara, diplomate. Svečanom akademijom u Narodnom pozorištu, večeras od 18 sati, nastavlja se program obeležavanja Dana Vojne bolnice.

izlozba, nusic Diplomata, nacionalni pregalac, etnograf, patriota, književnik, upravnik pozorišta, novinar i Nušić kao inspiracija; foto: J. J. Izložbu čini postavka osam lica Nušićevog rada i stvaralaštva - kao diplomate, nacionalnog pregalaca, etnografa, patriote, književnika, upravnika pozorišta, novinara i Nušića kao inspiracije. Osam oblasti stvaralaštva Branislava Nušića, prikazana su na 23 eksponata, a pored izložbe, sinoć je na otvaranju prikazan dokumentarni film “Sva lica srpskog diplomate Nušića”.

Izložbu je otvorio upravitelj “Nušić fondacije” Nebojša Nušić, koji je rekao da je Branislav Nušić bio svestrana ličnost i da je išao ispred svog vremena.

Malo ljudi zna da je on kao sekretar u Ministarstvu prosvete bio zadužen za organizaciju venčanja kralja Aleksandra i princeze Marije. Tim povodom, on je dao oglas i pozvao mlade devojke koje će dočekati princezu, odnosno njenu lađu, i bacati latice. Zaista je išao ispred svog vremena - istakao je Nebojša Nušić.

izlozba, nusic "Zaista je išao ispred svog vremena"; foto: J. J. Koautor izložbe, novinarka Milena Šećerović istakla je da će posetioci imati priliku da na izložbi, vide pismo Branislava Nušića Vladanu Đorđeviću, osnivaču Vojne bolnice u Nišu.

To je pravo vizionarsko pismo, koje pokazuje Branislava Nušića kao vrlo ozbiljnog političkog analitičara i vizionara. On upozorava na odnose koje vladaju između Srba i Albanaca, koji su dugo pod zajedničkim trećim vlastima, i daje savet kako pomiriti dva naroda. Evropa je u to vreme podržavala separaciju Albanaca i stvaranje njihove lige i svih preduslova za autonomiju. Nušić ide drugim putem, putem pomirenja i pružanja ruke saradnje - rekla je Šećerović.

izlozba, nusic Bio je veliki patriota; foto: J. J. Ona je naglasila da je, osim tog pisma, Nušićeva veza sa niškom Vojnom bolnicom i to što je on u mladosti bio vojnik, dobrovoljac, ali i što je prošao kroz golgotu Prvog svetskog rata. On je u tom ratu izgubio sina, Strahinju bana, a na izložbi se može videti pismo koje pokazuje da je njegov sin, kao dete diplomate, mogao da izbegne rat, ali nije želeo. Šećerović je istakla da je, tokom celog života, Nušić bio veliki patriota, a da će posetioci to moći da prepoznaju na izložbi.

Dokumentarni film “Sva lica srpskog diplomate Branislava Nušića” rađen je u koprodukciji Arhiva Jugoslovenske kinoteke i Arhiva RTS-a, i prikazan je na otvaranju izložbe. Program prati i knjiga dokumenata, ali i prikaz knjige “Nušić u pričama” Milivoja Mime Predića, u kojoj su opisani istiniti događaji i anegdote iz Nušićevog života.


Večeras svečana akademija u Narodnom pozorištu

Obeležavanje 145 godina postojanja i rada niške Vojne bolnice traje tokom cele nedelje, a večeras 18 sati, biće održana Svečana akademija “Velika dela se ne zaboravljaju” u Narodnom pozorištu.

Za sutra je predviđeno polaganje venaca na spomen obeležja u kompleksu Vojne bolnice, i obilazak spomenika na Starom groblju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: