Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:20, 13. 8. 2023.

| Kultura

Izložba "Tvrdjava nekad i sad-kroz objektiv savremenika" u Umetničkom paviljonu u Nišu

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
tvrđava
Biće izloženo preko 100 fotografija; Foto Radule Perišić

Više od 100 fotografija i 4 video zapisa koji svedoče o niškoj Tvrđavi u razdoblju dužem od jednog veka i pružaju mogućnost sagledavanja izmene njenog izgleda i namene kao i transformaciju okoline biće predstavljeno na izložbi koja se otvara u utorak 15. avgusta u 20 sati u Umetničkom paviljonu u Nišu. Izložba “Tvrđava nekad i sad - kroz objektiv savremenika” se organizuje povodom obeležavanja 300 godina niške tvrđave kao najupečatljivijeg simbola tog grada.

Niška tvrđava je simbol grada Niša i trezor celokupne njegove dosadašnje istorije koja podrazumeva dva milenijuma kontinuiranog postojanja od antičkog Naisusa, preko srednjovekovnog Nisosa, do današnjeg Niša. tvrđava Fotografija niške tvrđave iz kolekcije Dušana Miladinovića; Foto: D. M.

Na temeljima rimskog i srednjovekovnog utvrđenja Turci su periodu od 1721. do 1723. sagradili sadašnju Tvrđavu koja je nepravilnog poligonatnog oblika i obuhvata potvršinu od 22 hektara. Danas je Niška tvrđava kulturno dobro od velikog značaja, parkovna, arheološka, kulturno-istorijska celina, muzej na otvorenom, mesto brojnih kulturnih dešavanja ali i oaza mira, omiljeno šetalište Nišlija - kažu organizatori izložbe.

Koncept izložbe je podrazumevao interakciju sa publikom odnosno saradnju između šire javnosti i Galerije SLU Niš, koja je uputila poziv svim zainteresovanima da dostave aktuelne fotografije, fotografije iz porodičnih arhiva i ličnih kolekcija ili kraće video radove inspirisane Tvrđavom. tvrđava Niška tvrdjava iz kolekcije fotografija Dušana Miladinovića; Foto: D. M.

Izložbom dominiraju tri celine, jedna se tiče neposrednog izgleda bedema, kapija i zdanja unutar kompleksa niške Tvrđave a objektivom savremenika kadrirani su različiti fragmenti ili arhitektonske celine u prirodnom okruženju. Drugu celinu čine lične i porodične fotografije intimnijeg karaktera, to su svedočanstva o životu u Tvrđavi, dokumentarna građa koja Tvrđavu afirmiše kao mesto susretanja, druženja, kulturnog uzdizanja, opuštanja. Treći segment izložbe čine fotografije umetničkog predznaka koje Tvrđavu tretiraju kao simbol ili metaforu za indirektni govor o prolaznosti, egzistenciji, budućnosti - dodaju organizatori.

Na otvaranju izložbe stručni žiri će dodeliti dve nagrade za najuspelije fotografije, a o trećoj nagradi odlučivaće publika glasanjem tokom trajanja izložbe koja će biti otvorena do 10. septembra.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: