Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:06, 2. 2. 2020.

| Kultura

Izložba “Ženske priče” od ponedeljka u Nišu

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
poliptih
Otvaranje u 19 sati; Foto: Selma Đulizarević Karanović

Umetnica Selma Đulizarević Karanović imaće izložbu “Ženske priče" u galeriji Art 55 od ponedeljka 3. februara do 15. februara. Otvaranje je u ponedeljak u 19 sati, a reč je o tumačenju ženskog pitanja kroz modu.

Na ovoj izložbi biće ispričane dve priče: o Nevidljivoj i o Trnoružici. Prvom pričom autorka se bavila od 2011. godine do 2014. godine, a drugom od 2014. do 2019. Obe se bave ženskim pitanjem, odnosno u fokusu imaju ženske odevne predmete, kao nosioce poruke.

Projekat “Nevidljiva” zauzima kritički stav prema modi. Viševekovna prisutnost korseta kao obaveznog odevnog predmeta koji oblikuje žensko telo dovodi do nevidljivosti žene kao subjekta sa individualnim karakteristikama anatomske građe - kaže autorka.

Modni diktat potirao je subjektivnost i ličnost žene tokom stoleća, zato i naziv “Nevidljiva”, a time se naglašava nasilje koje telo trpi usled zatezanja u korset.

Kotarica je oblikovala donji deo ženske anatomije. Žena je na sebi nosila kotaricu, komplikovanu konstrukciju koja je podržavala suknju. Ti radovi su deo projekta “Trnoružičnjak “ koji u novi kontekst postavlja poznatu bajku. Bajke nemaju ni prostorne, ni vremenske odrednice, a ja sam bajku smestila na prostor bivše Jugoslavije i time je priča dobila ideološki kontekst - navodi autorka.

Umetnica zaključuje da je "Nevidljiva" pripovest o ženi u proteklim vekovima, koja se dobrovoljno podvrgavala nametnutim surovim kodovima odevanja, a priča o "Trnoružici" je priča o sudbini jedne zemlje.

Art 55 nalazi se u ulici Ćirila i Metodija kod Filozofskog fakulteta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    10:05 // 2. 2. 2020.

    Svaka čast pametno

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: