Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:24, 6. 4. 2023.

| Kultura

Izložba crteža i instalacija Biljane Janković u Paviljonu niške Tvrđave

Autor:T. R.Izvor:Južne vesti
manuskript izložba
Od 6. do 23. aprila; foto: Radmila Lazarević Kostić

Radovi niške umetnice Biljane Janković biće izloženi u Paviljonu Tvrđave od četvrtka u 19 sati, a zainteresovani građani moći će da pogledaju izložbu “Manuskript” sve do 23. aprila.

Posetioci će imati priliku da vide grafike, zidne instalacije i radove nastale različitim likovnim tehnikama - akrilik, ulje na platnu, kombinovane tehnike, kao i kolaže od fotografije.

Beležeći intuitivno, poput seizmografa, natpise kao neku vrstu ideograma ili vizuelne metafore, Biljana Janković na sugestivan način istražuje pojave i stanja vezane za dnevne događaje - navodi kustos Radmila Lazarević Kostić.

Dodaje da je Biljana Janković od 2013. godine posvećena kompleksnom slikarstvu, kao i da umetnica u svojim radovima “zalazi u uzvišena meditativna stanja u kojima se neprekidno ponavljanje formuliše kao vrsta mantre”.

Značajan deo složenog koncepta sačinjavaju crteži koji nastaju od jedne rečenice koja se ponavlja, ali uvek u novom obliku preklapanjem ili poništavanjem prethodne otvarajući mogućnosti za nova i nova iščitavanja - kaže Lazarević Kostić.

Prema njenim rečima, Janković primenjuje materijale, formate, sheme i rečenice na vešt i studiozan način i tako dolazi do univerzalnih poruka koje poprimaju dimenzije večnog.

Kreirajući uz pomoć različitih merijala tajnovite, zagonetne sisteme koji poseduju sopstvene unutrašnje vibracije Biljana Janković postupno dolazi do autentične prostorno-dvodimenzionalne slike, formirajući autentičan likovni govor - navodi kustos.

Inače, 49-godišnja Nišlijka Biljana Janković diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti na Cetinju, gde je završila i magistarske studije na slikarskom odseku.

Organizatori kažu da je učestvovala na preko 100 grupnih izložbi u Nišu, Beogradu, Novom Sadu, ali i u Južnoafričkoj Republici, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Bugarskoj, BiH i Crnoj Gori.

Samostalno je izlagala na Cetinju, u Beogradu, Kotoru i Nišu. Radi u niškoj Umetničkoj školi od 2005. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: