Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:02, 25. 4. 2021.

| Kultura

Izložba crteža mlade umetnice iz Nevesinja u niškoj Galeriji "Art55"

Autor:T. T.Izvor:Južne vesti
izložba
Izložba će biti otvorena do 7.maja; foto: Galerija "Art55"

Crteže iz ciklusa "Priroda" 24-godišnje umetnice Angeline Vukosav iz Nevesinja, a na kojima je energičnim i snažnim linijama prikazala svoje rodno mesto, ljubitelji umetnosti mogu da pogledaju u niškoj Galeriji "Art55". Posetioci će na toj lokaciji moći da pogledaju radove do petka, 7. maja.

O crtežima mlade umetnice govori Milena Krivokapić, te ističe da su u njenim radovima pojavno-fizička stvarnost i apstraktni elementi objedinjeni, kao i da ih odlikuje dinamičnost i slojevitost.

Kontrastni odnosi kojima gradi prostor, način na koji se poigrava linijom i formom „opisuju“ pejzaž, zatim grm, tlo, nebo... Takav stav odnosi se samo na djelić istine. Ostali „djelovi“ mogu se osjetiti kroz prisustvo nečega što nije pojavno, a što ga prožima-artikulisano i osviješćeno u likovnom izrazu mlade umjetnice - navodi Krivokapićeva.

Ciklusom crteža "Priroda", mlada umetnica prikazuje svoje Nevesinje, kaže Miroslav Jovanović, i to na način koji ukazuje da je leti taj predeo prelep, te da zimi ume da bude jako oštar i težak za život. izložba Crteži 24-godišnjakinje iz Nevesinja; foto: Galerija "Art55"

Snažnom i energičnom linijom, kao u kamenu klesanoj, formira oblike koji čine, objašnjavaju, uređuju te predele, Angelinine predele. Ona linijom želi da ukroti tu ružu vetrova koji se teško i preteći valjaju sa tih planinskih padina.Gama je tamna, teška kao i nebo zimi. Ali se u svakom crtežu nalazi tračak sunca i zrak svetlosti koji najvaljuje dolazak leta.

Izložba je otvorena juče, a zainteresovane Nišlije imaće priliku da je pogledaju sve do 7. maja.

Biografija autoru:

Angelina Vukosav rođena je 1997. godine u Nevesinju, Republika Srpska, BiH.  Diplomirala je 2020. godine na Akademiji likovnih umetnosti Trebinje, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, smer Likovna umetnost, grafički dizajn, u klasi profesora Vladimira Kosića. Trenutno je na master studijima, takođe, na ALUT. Dobitnica je: "Plakete Univerziteta" Istočno Sarajevo za izuzetan uspeh tokom studija, nagrade za najboljeg studenta Katedre grafički dizajn, Akademije likovnih umetnosti Trebinje za 2020. godinu, nagrade za najboljeg studenta "JU Studentski centar Trebinje", Plakete Musa Ćazim Ćatić za najbolju neobjavljenu pesmu za 2020 g, Sertifikata Balkanske pesničke unije BPU-CEF br 1, 2 i 3.

Do sada je imala tri samostalne izložbe crteža u galerijama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: