Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:19, 14. 10. 2020.

| Kultura

Izložba crteža u Paviljonu u niškoj Tvrđavi

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
Paviljon u Tvrđavi
Izložba traje do 1. novembra; foto: Wikimedia commons/Milorad Dimić

Crteže mlade beogradske umetnice Đurđe Sivački, ljubitelji umetnosti u Nišu mogu pogledati na izložbi Galerije savremene umetnosti u Paviljonu u Tvrđavi od srede, 14. oktobra.

Na izložbi, najavljuju organizatori, biće predstavljeni radovi iz ciklusa "Genius loci“ koji predstavlja seriju pastela sa temom enterijera i eksterijera.

Publika će moći da vidi crteže nezavršenih građevina obraslih mahovinom, prizor Sarajeva u magli, razrušene kuće u Izraelu, pogled na panoramu industrijskog dela grada kroz prozor napuštenog stana ili refleksije jedne zgrade na drugu.

Gradovi danas predstavljaju haotično nagomilavanje najrazličitijih enterijera u prostoru. Sintagmom Genius loci problematizuje se jedinstvenost ovih građevina i, najzad, njihovo postojanje, kao i problem identiteta individue u takvom okruženju. Ova tema inspirisala me je da na crtački način promislim i predstavim grad i njegovu arhitekturu. Siva gama gradskog okruženja predstavljala mi je koloristički izazov, a njena geometrija podstakla da nalazim zanimljive kompozicije unutar nje - stoji u predgovoru kataloga.

Otvaranje izložbe zakazano je za 12 sati, a posetioci će crteže moći da pogledaju do 1. novembra.

Đurđa Sivački je rođena 1983. godine u Beogradu. Završila je osnovne i master studije na Filološkom fakultetu u Beogradu, a potom osnovne i master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Gordana Nikolića.

Radi kao asistent na Fakultetu likovnih umetnosti od 2017.godine gde je i doktorand. Član je ULUS -a, a do sada je samostalno izlagala u Beogradu, Lazarevcu, Kragujevcu i ovo je njena 8. samostalna izložba.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    09:51 // 14. 10. 2020.

    Napokon malo kulture

  • Vlada

    09:16 // 14. 10. 2020.

    Ovo vredi pogledati.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: