Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:18, 22. 10. 2014.

| Kultura

Izložba dela inspirisanih Sićevačkom klisurom

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
Nevena-Teokarevic.jpg
Akvarel Nevene Teokarević "Put za jug" nastap 1988. godine

Četrdesetak slika, grafika i crteža koji za motive imaju pejzaže Sićevačke klisure biće predstavljeni na izložbi “Metamorfoze Sićeva” koja će biti otvorena u četvrtak, 23. oktobra u niškoj Galeriji “Srbija”.

Ova umetnička dela nastala su na Likovnoj koloniji “Sićevo”, a kako navodi umetnički direktor niške Galerije savremene likovne umetnosti Milica Todorović, iako učesnici nisu bili uslovljavani i ograničavani u pogledu tema, većina njih je u klisuri prepoznala vizuelnu provokaciju i pronašla likovnu inspiraciju. sicevo kolonija Delo Zorana Vukovića iz 2008. godine

Njihova dela svojevrsni su omaž sićevačkom pejzažu, trag o fascinaciji predelom čije su lepote i tajne otkrivali i upoznavali. Svako od stvaralaca kretao se odabranim stazama vlastite likovne poetike u slikovnom postvarenju svog doživljaja prirodnog ambijenta, otuda i simboličan naziv izložbe “Metamorfoze Sićeva” - kaže Todorović.

Postavku će činiti dela umetnika različitih generacija, od najstarije (Milenko Šerban, Boža Ilić, Čedomir Krstić), preko niza umetnika koji počeli da stvaraju krajem šezdesetih godina poput Olivere Grbič, Zorana Vukovića i Rajka Popivode, pa do predstavnika mlađe generacije.

Osim radova srpskih umetnika, postavku će činiti i dela umetnika iz bivših jugoslovenskih republika, Kanade, Japana, Danske i Bugarske.

Izložba se organizuje povodom obeležavanja pedesetogodišnjice redovnog održavanja Likovne kolonije „Sićevo“.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: