Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:40, 30. 8. 2018.

| Kultura

Izložba fotografija Japana mlade Leskovčanke

Autor:Bojana AntićIzvor:Južne vesti
izlozba Japan
Leskovčani će imati prilike da se kroz fotografije bliže upoznaju sa Japanom, foto: Jana Gligorijević

Ljubitelji umetnosti moći će da uživaju u delima mlade Leskovčanke Jane Gligorijević, koja je fotografisala sve na šta je naišla u Japanu. Umetnica će svoje fotografije predstaviti publici 3. septembra od 19 sati u galeriji Leskovačkog kulturnog centra.

Izložba fotografija “Poetika kadriranja Japana”, kažu organizatori, prikazuje Japan viđen očima i kroz objektiv ove Leskovčanke. izlozba japan Japan viđen očima mlade Leskovčanke, foto: Jana Gligorijević

Prva samostalna izložba fotografija naše sugrađanke svojevrsni je vizuelni putopis iz Japana. Autoportreti, portreti prolaznika, fragmenti urbanih i tradicionalnih prostora predstavljaju svedočanstva rasprostranjene unutrašnje poetike koja prevazilazi geografske i vremenske okvire - kažu organizatori.

Izložbu organizuje Foto klub “Leskovac”, a otvoriće je istoričarka umetnosti Marija Stanković.

Oni koji ne stignu na otvaranje, postavku mogu videti do 16. septembra.

Jana Gligorijević završila je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Trenutno je na master studijama na Odseku za japanski jezik, kulturu i književnost. Fotografijom se bavi od 2008. godine, a do sada je učestvovala na nekoliko grupnih izložbi.


Japan - inspirativna zemlja drugačije kulture

Iako je japanska kultura potpuno suprotna od onoga na šta smo navikli, kaže za Južne vesti umetnica Jana Gligorijević, najveća čar upravo je istražiti i memorisati sve te različitosti. izlozba japan Fotografije predstavljaju svojevrsni putopis, foto: Jana Gligorijević

S obzirom na to da mi je ovo bio drugi odlazak u Japan, nisam imala takozvane kulturološke šokove, već sam imala više vremena i prostora za istraživanje. Često čujemo kako ljudi kažu Japanci, Kinezi, Koreanci, sve je to isto, ali zapravo kada se izbliza upoznate, kako sa njihovom kulturom, tako i sa ljudima, shvatite koliko je zapravo suštinskih razlika među njima - kaže Gligorijevićeva.

Sa druge strane, priča ova umetnica, i oni imaju ta stereotipna viđenja o ljudima koji dolaze iz Evrope.

Zapravo i oni razmišljaju kao i mi. Tokom boravka tamo desilo mi se da mi se obrate na francuskom i ruskom, ili da me pitaju da li dolazim iz Španije ili Italije. Tako da, isto kao što ih mi svrstavamo u “isti koš”, ispada da smo i mi njima svi isti - priča ova umentica. izlozba japan Fotografijama želi da njihovu kulturu približi Leskovačkoj publici, foto: Jana Gligorijević

Što se fotografija tiče, kaže Jana, fotografisala je sve na šta je naišla, jer joj je sve bilo novo i interesantno.

Gotovo me je sve inspirisalo, svaki kutak Tokija. To je vrlo dinamičan grad, ali sam tokom beskonačnih šetnji uspela da zađem i u delove grada koji nisu turistički, koji su mirni i tek se tu zapravo možete upoznati sa pravim načinom života Japanaca. Čini mi se da je osećaj melanholije u atmosferi Tokija bio preovladavajući i da me je možda on najviše vodio prilikom fotografisanja - kaže Gligorijevićeva.

Dodaje i da se nada će fotografijama uspeti da publici prenese delić atmosfere iz Japana i da njihovu kulturu približi našim ljudima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: