Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:42, 22. 7. 2011.

| Kultura

Izložba fotografija i premijere filmova u Nišu

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
pisma diktatoru
foto: revistafim.blogspot.com

NIŠ - U okviru projekta "Dani Portugala u Nišu" od 18h i 20:30h premijerno će biti prikazana još dva filma. Ulaz na obe projekcije je slobodan.

Dokumentarni film “Pisma diktatoru” (Cartas a uma ditadura) biće prikazan od 18h u Evropskom kutku.

Film je snimljen 2006. I priča priču o stotinama pisama koje su napisale portugalke 1958. godine nalaze se slučajno u prodavnici starog dilera polovne robe, koji ih nikada nije pročitao jer je mislio da su pisma ljubavnog karaktera. To su pisma misterioznog pokreta koji je pozivao na podršku diktatoru, za koga niko u istoriji nikada nije čuo. Originalno cirkularno pismo nikada nije pronađeno, ali se na osnovu odgovora zaključuje da je poziv dostavljan ženama da se mobilišu u ime mira. U svim pismima žene govore o svojoj zahvalnosti i divljenju prema diktatoru. Ova pisma su pisale krojačice, brojne nastavnice, domaćice, i supružnice nekih važnih ličnosti tadašnjeg režima. Film se takođe oslanja na retke arhivske snimke.

Igrani film „Golupčići“ (The lovebirds) biće prikazan od 20:30h u SKC-u.

Ova drama snimljena je 2007. godine i sastoji se od šest priča koje se događaju tokom jedne noći. Priče obrađuju univerzalne teme prijateljstva, ljubavi, nedostatka ljubavi, strast, usamljenost i nadu.
Američki umetnik flertuje pogledom sa devojkom u metrou. On je prati kroz mrak kaldrmisanim ulicama iz 17. veka očaran sličnošću devojke i njegove mrtve supruge...

Oba filma imaju engleski prevod.

Projekat "Dani Portugala u Nišu" realizuje Centar lokalne demokratije, a tokom trajanja projekta u Evropskom kutku je izložba fotografija "Zagrli Lisabon" autora Dragoljuba Zamurovića.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: