Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:04, 24. 7. 2021.

| Kultura

Izložba ikona u Babušnici nastalih tokom radionice

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
ikone
Radionice ikonopisa; foto: M. Lj.

Sedmoro mladih Babušničana učestvovalo je na radionici ikonopisanja, a nakon što njihovi radovi budu izloženi u Galeriji Doma kulture, one će svoje mesto naći u crkvama u selima Strelac i Studena, čija obnova je u toku.

Radionica ikonopisanja se ove godine održala po 2. put, a sa polaznicima je radio akademski slikar Marko Ljubov. Radionica je, pored praktičnog rada i izrade ikona, imala i teorijski deo, gde su učesnici imali priliku da se upoznaju sa teorijskim delom ikonopisa, kao i sa temama i motivima koji se obrađuju u crkvenom slikarstvu.

Nakon teorijskog dela, krenuli smo sa proučavanjem tradicionalne tehnike slikanja jajčanom temperom. Učesnici radionice su tokom tromesečnog rada naučili metod podslikavanja, slikanje odore, slikanje inkarnata (slikanje lica i kože), lepljenje pozlate kao i lakiranje radi finalne zaštite ikone - kaže Ljubov.

Na radionici je učestvovalo sedmoro učesnica i učesnika, a one su se odvijale jednom do dva puta nedeljno po 4 sata. Nakon završete obuke, njihov mentor kaže da su oni osposobljeni da samostalno u budućnosti izrađuju ikone. ikone Ikone će biti poklonjene crkvama u obnovi; foto: M. Lj.

Iako je za većinu ovo bio prvi susret sa slikarskom tehnikom ikonografije, oni će u budućnosti moći samostalno da primenjuju ovu tehniku. Zavidan kvalitet i ujednačenost kvaliteta radova, visoka motivacija učesnica i učesnika, pozitivna i prijatna atmosfera, međusobno uvažavanje su najbolji pokazatelj uspešnosti radionice. Ja se nadam da će ova radionica učesnicima i učesnicama biti podstrek za dalje razvijanje umetničkih i slikarskih interesovanja - kaže slikar.

Marija Ćirić, zastupnica Uduženja građana Vega iz Babušnice koje je organizovalo radionicu kaže da su i pored svih ograničenja koje su imali, uspeli da organižu radionice.

Cilj projekta je da se kroz edukaciju mladih za stari zanat ikonopis podstakne njihovo učešće u oblasti umetničkog stvaralaštva, kao i učešće mladih u ostvarivanju akcija šire društvene zajednice. Pored toga ikonopisanjem čovek neguje svoju duhovnost koja je osnov hrišćanske umetnosti, ali i ličnosti i čovekovog odnosa prema svetu - kaže Ćirićeva.

Ikone nastale u toku radionice biće izložene kao postavka u Galeriji Doma kulture u ponedeljak, 26. jula, a nakon izložbe one će naći svoje mesto u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Strelcu i Crkvi Sv. Nikole u Studeni, čija obnova je u toku.

Radionica ikonopisanja realizovana je uz podršku Opštine Babušnica i u saradnji sa Domom kulture.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Perica Kitanovic

    11:17 // 24. 7. 2021.

    Samo smo za ikone,da se molimo da nam dodje mozak,ali nista.

  • Zlobnik

    10:28 // 24. 7. 2021.

    Tek sada ima Babušničani ima da se "krste , zahvaljujući svojoj vlasti ! A, pogotovu jadnici koji rade u "Tigar" - Babušnićći !

    • Krsta

      00:15 // 25. 7. 2021.

      Smirgla samo odi tigar orati,postigal zivotni san,glta talk za 400e,dok ne crkne od rak.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: