Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:00, 27. 8. 2018.

| Kultura

Izložba mladog niškog slikara u Paviljonu

Autor:J. V. Izvor:Južne vesti
Slika Goran Mitić
Slikar imao pet samostalnih izložbi i 54 kolektivne; Slika: Sivi oblak, Autor: Goran Mitić

Dela rađena u kombinovanoj tehnici, pri čijem stvaranju je Goran Mitić koristio širok raspon materijala, ljubitelji umetnosti moći će da pogledaju od 28. avgusta od 20 sati u Paviljonu u Tvrđavi.

Na delima, kako navode iz Galerije savremene likovne umetnosti, dominira bogatstvo fakture kada su slike u pitanju i slikarskog gesta kada je reč o laviranim slikama na kojima pored boje preovladava tuš.

Njegove asocijativne kompozicije na taj način poprimaju dublji smisao, poput Sivog oblaka, Neba ili čak slika koja nosi naziv Razgovor sa Munkom - navode iz GSLU.

Izložbu će otvoriti, kako najavljuju, poznati niški slikar Miodrag Anđelković, koji je i pisao predgovor za katalog svog mladog kolege.

Na Goranovim slikama najglasniji su dugi, opori servaži, zatim mrlje i ostali crtački atributi, gotovo redovno sučeljeni beskraju beline, dok pripovedaju o lomu energije koja se oslobađa iz utrobe ovog crnog kosmosa koji ipak tone i tone voljom i moći dubokog beznađa. Lice i naličje, chiaro-scuro su one karakteristike koje na prvi pogled skreću pažnju na Goranove dramatične slike i crteže - napisao je Anđelković.

Inače, Goran Mitić je rođen u Nišu, navodi se u njegovoj biografiji, gde je završio umetničku školu kao i Fakultet likovnih umetnosti, odsek slikarstvo, u klasi profesorke Katarine Đorđević. Master studije je završio 2013. na istom fakultetu.

Do sada je, navodi se, priredio pet samostalnih izložbi i učestvovao na 54 kolektivne u zemlji i inostranstvu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sin Zore

    11:36 // 8. 9. 2018.

    To i nije bas mesto za izlaganje i promociju umetnosti.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: