Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:55, 2. 8. 2016.

| Kultura

Izložba niškog stripa od nastanka do današnjice

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Fera
Dragoš Jovanović Fera je jedan od predstavnika prve generacije karikaturista i strip crtača u Nišu

Kako se razvijala niška strip scena, od objavljivanja prvog niškog stripa u "Narodnim novinama" polovinom prošlog veka do danas, biće prikazano na retrospektivnoj izložbi "Niški kadar" koja će u četvrtak 4. avgusta u 20 sati biti otvorena u galeriji "Srbija".

Toni-Radev Toni Radev spada u niške stvaraoce zavidne reputacijeIz Galerije savremene likovne umetnosti kažu da će se predstaviti 37 autora različitih generacija - od prvih karikaturista i strip crtača u Nišu, preko stvaralaca zavidne reputacije do mladih umetnika i studenata.

Na izložbi su zastupljeni i različiti strip žanrovi - komični, vestern, naučno-fantastični, horor, pustolovni, ali i raznovrsni autorski stilovi.

Iako je u prvim godinama nakon Drugog svetskog rata strip kao „ kapitalistički produkt“ na području bivše Jugoslavije bio zabranjivan, već tokom pedesetih godina 20. veka u mnogim sredinama, u štampanim medijima, stripovi se objavljuju - kažu u Galeriji savremene likovne umetnosti.

Kako dodaju, tako je bilo i u Nišu gde su za potrebe tada nedeljnog lista Narodne novine, umetnik i karikaturista Ivan Vučković i književnik Ljuba Stanojević objavljivali strip „Manča“, koji važi za prvi niški strip.

Tokom kasnijih decenija objavljivanje stripova u Nišu vezuje se uglavnom za omladinske časopise i novine kao što su Grafit, Gusar i Strip presing.

Mnogi od niških autora sarađivali su i sarađuju sa stranim izdavačima. Takođe, nažalost, neki od strip-autora koji su svojim rođenjem ili školovanjem vezani za Niš, danas žive i rade u inostranstvu - kažu u Galeriji.

Plakat-Nishki-kadar-C Izložba će biti otvorena od 4. do 21. avgustaKonsultant u pripremi ove izložbe je novinar, filmski i strip-kritičar i autor knjige „Antologija niškog stripa“ Branislav Miltojević.

Na njoj će biti predstavljeni radovi od polovine prošlog veka, odnosno, kako piše u katalogu izložbe, "od glavnotokovskog klasičnog stripa, preko groteske i autorskog do eksperimentalnog stripa".

Posetioci će videti i radove koji nisu strip, ali čiji autori u svom vizuelnom radu koriste elemente stripa. 

Izložba, koju organizuju Galerija savremene likovne umetnosti Niš i umetnička grupa niških strip-crtača „Čaj... odličan“, biće otvorena do 21. avgusta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nikola

    07:50 // 3. 8. 2016.

    Najyad jedna normalna stvar u ovom gradu.

  • Радуле

    14:58 // 2. 8. 2016.

    Браво! Оригинална и занимљива изложба.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: