Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:23, 17. 10. 2023.

| Kultura

Izložba o Jasenovcu u prokupačkom Muzeju

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
muzej prokuplje
Izložba o logoru Jasenovac u prokupačkom Muzeju; Foto: Lj. M.

Istorijska dokumenta koja prikazuju boravak zarobljenih i osnivanje sabirnih logora početkom Drugog svetskog rata koji su se nalazili na čitavoj teritoriji tadašnje NDH, kao i sam logor Jasenovac, građani Prokuplja moći će da pogledaju u Muzeju na izložbi "Koncentracioni logor Jasenovac 1941.“ Otvaranje je zakazano za večeras u 18 sati, a ulaz za sve posetioce je besplatan.

Izložba se sastoji od fotografija i dokumenata Javne ustanove Spomen-područje Donja Gradina, a autori izložbe su muzejski savetnik Tanja Tuleković i viši kustos Dejan Motl.

Radi se o izložbi posvećenoj u čast najvećeg stradanja srpskog naroda i ima za cilj da publici predstavi istorijske cinjenice koje su dovele do formiranja najstravičnijeg logora u istoriji Drugog svetskog rata, to je koncentracioni logor Jasenovac. U njemu su počinjena toliko stravična zlodela kakva ljudska civilizacija ne pamti, a najveći procenat ubijenih u njemu su Srbi - kažu organizatori izložbe.

Logor Jasenovac bio aktivan do 22. aprila 1945. godine, a danas je Donja Gradina spomen-područje koje je osnovano 2002. godine u Republici Srpskoj i ima za cilj da istražuje taj predeo i čuva sećanje na žrtve zločina.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Гага

    12:55 // 21. 10. 2023.

    ...језиви детаљи...али,то треба сви средњошколци и старији основци да виде...уз пригодан"историјски час"...тако се негује"култура сећања"...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: