Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:15, 16. 5. 2019.

| Kultura

Izložba o Svetom Savi povodom jubileja Univerzitetske biblioteke

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Univerzitetska biblioteka Niš
Razvojni put mladog Rastka i rađanje svetosavlja biće deo postavke; foto: JV/V. M.

Dan Univerzitetske biblioteke "Nikola Tesla" u Nišu biće obeležen godišnjom izložbom koja je posvećena najznačajnijem srpskom svetitelju, prvom srpskom arhiepiskopu i nepokolebljivom borcu za čistu veru i socijalnu pravdu Svetom Savi. Biće postavljena u holu biblioteke, od četvrtka, 16. maja u 12 sati.

"Ko je nama Sveti Sava?" je naziv izložbe kojom će niška Univerzitetska biblioteka danas proslaviti 52. godine postojanja i rada. Jedan od povoda da svoju postavku posvete Svetom Savi je, kažu, osam vekova nezavisnosti Srpske crkve.

Koncept izložbe nije strogo hronološki, dodaju, ali će publika moći da vidi razvojni put mladog Rastka koji postaje monah, kao i rađanje Svetosavlja.

Paralelno sa sazrevanjem Svetosavlja, stasavala je i nezavisna srpska država, čijem je idejnom tvorcu, ali i utemeljivaču, Stefanu Nemanji, kasnije Svetom Simeonu, posvećen segment izložbe. Naglašena je i uloga topličkog, odnosno niškog kraja, u kontekstu zadužbinarske i ktitorsko-zakonodavne delatnosti Stefana Nemanje, koja će, ponajviše preko delovanja Svetoga Save, ali i svih potonjih arhipastira i vladara (a često i njihovih srodnika) iz loze Nemanjića, biti glavno obeležje srpskog srednjovekovlja - ističu.

Deo izložbe je posvećen i prvom srpskom pravoslavnim vencem krunisanom kralju Stefanu Prvovenčanom, takođe svetitelju, Simonu monahu, poput životopisa, stvaralaštva i sam čin krunisanja. Pažnja će biti posvećena i Hilandaru.

Veliki doprinos ovoj izložbi, čija autorka je bibliotekarka Jelena Glišić, daće ikone sa likom svetitelja, ističu organizatori, kao i literarni i likovni radovi malih svetosavaca, učenika petog i sedmog razreda Osnovne škole "Sveti Sava" iz Niša.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pavke

    17:08 // 19. 5. 2019.

    Честитке, вредној Јелени!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: