Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:38, 24. 4. 2021.

| Kultura

Izložba o hrabrim ženama tokom pandemije u niškom "EU info kutku"

Autor:T. T.Izvor:Južne vesti
izlozba
"Kada je svet stao, one nisu"; foto: EU info kutak

Fotografije praćene audio-pričom na kojima je prikazano deset žena iz cele Srbije, a koje su tokom pandemije kovida dale primer i doprinele boljitku društva, od danas zainteresovane Nišlije mogu videti na izložbi u niškom EU info kutku. Posetioci će na toj lokaciji moći da pogledaju radove, čiji su autori Sandra i Igor Mandić, sve do petka, 7. maja.

Multimedijalna izložba "Kada je svt stao, one nisu" prikazuje iskustvo, rad, kao i hrabrost deset žena iz različitih sfera života tokom pandemije – kako su se osećale, koja je bila njihova uloga i na koji način su doprinele svojoj zajednici. izlozba Izložba će trajati do 7. maja; foto: EU info kutak

Izložba prikazuje umetničke fotografije velikog formata 10 žena iz svih sfera života koje su dale primer i doprinele boljitku našeg društva tokom pandemije COVID-19. Među njima su medicinska sestra, nastavnica, apotekarka, prodavačica, itd - navode iz EU info kutka.

Jedna od tih žena je i medicinska sestra iz Niša Slađana Đokić koja navodi da nisu znali sa čim se susreću u kriznoj situaciji, ali da su svi zdravstveni radnici bili maksimalno profesionalni.

Sam početak ove krize u martu prošle godine je bio mnogo težak, sa strahom, panikom. Prvi dan je bio najteži, kada smo saznali da se borimo sa nečim nepoznatim, nevidljivim. Teško je bilo doći kući, ugrožavati svoju porodicu, prijatelje, ali nam je posao takav da smo svi morali da budemo u prvoj borbenoj liniji - kaže Đokićeva.

izlozba Na izložbi zainteresovani mogu da pogledaju priče 10 žena; foto: EU info kutak Žene koje su predstavljene na fotografijama primeri su otpora i hrabrosti, poručuje Anđa Petrović iz Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, pa ističe da one u kriznoj situaciji nisu stale, onda kada su se mnogi uplašili.

Veoma je važno da budemo svesni toga da su žene često kroz istoriju bile pokretačka snaga i održavale društvo u teškim trenucima. Isto tako, treba da znamo da su žene nesrazmerno više pogođene posledicama pandemije. One su više ostajale bez posla u odnosu na muškarce, nasilje nad ženama se povećalo, a takođe je sav neprepoznat, neplaćen kućni rad pao više na leđa žena, koje su zbog toga morale često da ostavljaju po strani svoj profesionalni razvoj - navodi Petrovićeva.

Izložba je najpre predstavljena na Međunarodni dan žena u Beogradu kao deo globalne kampanje "Žene liderke" Ujedinjenih nacija, a nakon postavke u Nišu nastaviće svoj put i u drugim gradovima.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Luka

    17:16 // 24. 4. 2021.

    Zasto ovakva izlozba? Cemu? Hajde sada na trenutak zamislite izlozbu posvecenu hrabrim muskarcima. Kakav bi haos i opsta histerija nastala u javnosti

  • Mara

    14:42 // 24. 4. 2021.

    Samo za pojedine

  • A moja zena?

    10:54 // 24. 4. 2021.

    Vec je par puta sa simptomima na nogama prelezala Covid u Benetonu. Bez dana bolovanja. Kada je otisla kod lekara i zvanicno je potvrdjeno da je pozitivna na virus. Dostavila je doznake i, noramalno, ostala u izolaciji da se leci. Cetvrtog dana zvali su je iz firme da pitaju kad se vraca na posao! Sedmog dana zvali su je po drugi put... (:(:(:(:(

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: