Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:29, 25. 5. 2017.

| Kultura

Izložba o srpsko-ruskim vezama u arhitekturi

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Narodno pozorište Niš
Rusi projektovali stotine objekata širom Kraljevine Jugoslavije; foto: JV/PB

Narodno pozorište, vile u Niškoj Banji, ali i mnoge druge značajne zgrade u Nišu delo su ruskih arhitekata. Istoričar umetnosti Miloš Stojanović objasnio je da se mnogo njih ovde naselilo nakon Oktobarske revolucije. Više o ovome, ali i tome šta su srpske arhitekte stvarale u najvećoj zemlji na svetu, zainteresovani građani će moći da saznaju u Galeriji društva arhitekata Niša, počev od 27. maja.

Otvaranje izložbe "Konekcija - srpsko-ruske veze u arhitekturi" je zakazano za subotu od 19 sati. Nakon njega je, kako kažu organizatori, planirana i diskusija na temu stvaralaštva autora iz ove dve zemlje, kao i njihovog međusobnog uticaja.

U Galeriji će biti postavljeni panoi sa slikama objekata koje su projektovali Rusi u Srbiji, ali i Srbi u Rusiji, objasnio je jedan od autora izložbe Miloš Stojanović.

Takođe, biće izložena i dela koja pokazuju kako je ruski konstruktivizam, koji je imao odjeka u čitavoj Evropi, uticao na domaće arhitekte.

Izložba prati jedan vek saradnje između srpskih i ruskih arhitekata. Mi smo napravili odabir javnih zdanja, crkava i spomenika koja su projektovali Rusi, a na kraju i ono što su naši projektovali u Rusiji, a to su mahom ili hoteli ili poslovne zgrade - kaže Stojanović.

Izložbu će otvoriti sin poznatog ruskog arhitekte, koji je stvarao u Srbiji, a koji se i sam bavi ovim poslom Mihailo Medvedev.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: