Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:40, 24. 11. 2016.

| Kultura

Izložba posvećena Dušanu Radoviću u okviru Sajma knjiga u Nišu

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Raša Popov na otvaranju Sajma u Nišu; ilustracija; foto: JV
Raša Popov na otvaranju Sajma u Nišu; ilustracija; foto: JV

Više od 60 izlagača, sajamski popusti od 30 do 70 % i izložba posvećena Dušku Radoviću će, prema najavama organizatora, obeležiti ovogodišnji Sajam kniga i grafike u Nišu koji će svečano otvoriti književnik Raša Popov u petak 25. novembra od 18 sati.

Vrata hale Čair u kojoj se sajam već tradicionalno održava, biće otvorena za posetioce već od 14 sati. Sajam će trajati do 3. decembra a radno vreme je od 10 do 20 sati, izuzev poslednjeg dana kada će sajam biti otvoren do 21 sat.

Sticajem okolnosti, desilo se da smo ceo Sajam vezali za dečije stvaralaštvo, za literaturu koja je namenjena najmlađim čitaocima. Raša Popov, kultna ličnost naše kulture, će na samom početku dati takav neki ton celokupnom Sajmu – rekao je glavni urednik NKC-a Goran Stanković.

Novoustanovljena nagrada „Čudni zec“ za poeziju ili prozu, posvećena delu Duška Radovića, biće dodeljena u okviru Sajma 29. novembra i to Peđi Trajkoviću za knjigu „Svakog petka, utorkom u sredu“.

Povodom dodele nagrade biće upriličena i izložba posvećena Radoviću, koju nam je ustupila Biblioteka grada Beograda, a izložba je imala petnaestak postavki širom Srbije. Biće lepo što će ona biti kod nas baš na dan rođenja niškog pisca – kaže direktorka NKC-a Bojana Simović. Izlagači obećali popuste; ilustracija; foto: JV Izlagači obećali popuste; ilustracija; foto: JV

Sajamske nagrade su, kako kažu, ostale iste, a prva nagrada će prema rečima Stankovića, za razliku od drugih sajmova biti materijalna, a čine je kvadrati za idući sajam.

Cena ulaznica je nepromenjena, 100 dinara su pojedinačne posete a 50 dinara organizovane.


Žiri i nagrade ovogodišnjeg Sajma

O tome ko će dobiti nagrade „Presad mudrosti“, „Inicijali“ i „Otisak“ odlučivaće stručni žiri. Prve dve nagrade dodeliće predsednik žirija, književnik Mirko Demić, književnik i prevodilac iz Niša Dragan J. Ristić i profesor književnosti i novinar iz Niša Aleksandra Gojković.

Odluku o dobitniku nagrade „Otisak“ doneće predsednik žirija, grafičar iz Niša Miodrag Anđelković. Pored njega, stručni žiri čine i docent na Fakultetu umetnosti Sanja Dević i asistent na istom fakultetu Biljana Stanković.

Nezvanična nagrada Sajma „Božidar Vojinović“ dodeljuje se za doprinos u plasmanu knjige među čitaoce.


Raša Popov i drugi književnici biće deo niškog Sajma

Srpski književnik, publicista, glumac, dugogodišnji televizijski novinar i zvezda dečije emisije „Fazoni i fore“ Raša Popov će, kako dodaju organizatori, na svoj jedinstven način otvoriti ovogišnji Sajam. Poznati književnik upriličiće događaj; foto: sajamknjiga.rs Poznati književnik upriličiće događaj; foto: sajamknjiga.rs

On je autor više desetina knjiga za decu poput „Žabac koji ne zna da ćuti“, „Šešir bez dna“, „Bio sam srećni konj“ i drugih, kao i za odrasle, među kojima se izdvajaju „Dva oka“, „Gvozdeni magarac“, „Spev o tranziciji“ i druge.

Kompletan program ovogodišnjeg Sajma možete pogledati na oficijalnom sajtu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: