Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:02, 21. 2. 2023.

| Kultura

Izložba posvećena žrtvama holokausta u niškoj Sinagogi

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
sinagoga
Izložba će biti otvorena u četvrtak, 23. februara, u 17 časova; foto: JV

Stare porodične fotografije žrtava holokausta i život preživelih u posleratnoj Nemačkoj, posetioci niške galerije Sinagoga moći će da vide na izložbi “Racial diagnosis: Gypsy – the Nazi genocide of the Sinti and Roma and the long struggle for recognition” koja će biti otvorena u četvrtak, 23. februara, u 17 sati. Izložba će biti otvorena do 12. marta, a ulaz je slobodan.

Izložba će biti posvećena Sintima i Romima, odnosno nacionalsocijalističkom genocidu koji je vršen nad njima, njihovom isključenju i obespravljenosti u nemačkom Rajhu i njihovom sistematskom istrebljenju u nacistički okupiranoj Evropi. Organizatori najavljuju da će publika moći da vidi sve nehumane perspektive počinilaca koje su predstavljene u suprotnosti sa svedočenjima žrtava.

Stare porodične fotografije Sinta i Roma pružaju uvid u realnost života ljudi i omogućavaju da budu vidljivi kao pojedinci. Iza apstraktnih dokumenata koji beleže njihovo birokratski organizovano uništenje, izložba otkriva uništene živote - navode organizatori.

Deo izložbe biće posvećen preživelim žrtvama koji su kasno posle rata prepoznati kao žrtve nacizma. Pokret za građanska prava nemačkih Sinta i Roma započeo je društvenu debatu o toj temi, a na kraju izložbe posetioci će dobiti uvid u stanje ljudskih prava Sinta i Roma u Evropi posle 1989. godine.

Organizovanjem ove izložbe i njenim predstavljanjem javnosti u Srbiji, sećamo se nevinih žrtava Holokausta sa posebnim osvrtom na stradanje i genocid nad pripadnicima romske zajednice - kažu organizatori.

Izložbu organizuju Centralni savet nemačkih Sinta i Roma, Romski dokumentacioni i kulturni centar nemačkih Sinta i Roma, Nemačka savezna fondacija za kulturu i Forum Roma Srbije, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Nemačke.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Gaga

    10:27 // 22. 2. 2023.

    ...i sama sinagoga je muzej i simbol holokausta...mali niski"Jad vashem"...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: