Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:50, 16. 8. 2018.

| Kultura

Izložba radova docenta koji stvara tehnikama digitalne i sito štampe

Autor:J. V.Izvor:Južne vesti
Oficirski dom
Ovo je njegova prva samostalna izložba u Nišu; foto: arhiva JV

Radovi nastali poslednjih 5 godina, koje je umetnik iz Beograda i docent na fakultetu Vladimir Milanović izveo tehnikama digitalne i sito štampe, biće izloženi u galeriji Oficirskog doma u Nišu, od četvrtka 16. avgusta u 20 sati.

Naziv izložbe "Aproprijacije" simbolično prikazuje "prisvojena" dela njegovih prethodnika, navode organizatori, koje on vizuelno, misaono i pojmovno preformuliše u "nešto svoje".

Za Milanovića kažu da je umetnik izrazite samosvojnosti i likovne upečatljivosti, a njegova posebnost prepoznata je i na međunarodnoj sceni.

Razvija grafički opus specifičnog postmodernog koncepta u kome „citat“ egzistira kao autentičan primer vizuelizacije ličnog promišljanja sveta i umetnosti sadašnjeg vremena - dodaju organizatori.

Njegova najnovija serija radova prirada žanru mrtve prirode, navode, pokazuje izvesne promene u likovnom rukopisu umetnika i načinu realizacije.

Ipak, osnovni pristup je isti - autor reintempretira početne uzore, koje preuzima uglavnom iz baroknog slikarstva, kako kažu, dodajući fragmente koji jasno aludiraju na sadašnjost, ali ih likovno definiše u maniru pop-arta.

Milanović dela istorijsko-umetničkog nasleđa različitog porekla i vremena nastanka (od antike do renesanse i baroka), spaja sa prizorima iz savremenog života.

Tako je recimo čuvena Rafaelova „Atinska škola“ mizanscen za grupu huligana, poprište „Bitke kod Isa“ Aldorfera, preobraženo u deponiju industrijskog otpada, a pejzaž sa Fragonarove „Ljuljaške“ je zatrpan plastičnim kesama - navode organizatori.

39-godišnji umetnik Vladimir Milanović je rođen u Beogradu, gde se i školovao na grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti, a potom i doktorirao i sada je docent na ovom fakultetu. Dosad je imao 12 samostalnih izložbi (Srbija, Francuska, Nemačka, Bosna i Hercegovina), a učestvovao je na brojnim kolektivnim izložbama, uključujući mnoga međunarodna bijenala i trijenala savremene grafike (Japan, Belgija, Kanada, Poljska, Portugal, Bugarska, Hrvatska, Nemačka, Tajvan).

Dobitnik je više nagrada među kojima su: Veliki pečat Beogradskog grafičkog kolektiva (2014), pohvala na Međunarodnom trienalu grafike u Liježu (2015), nagrada sponzora VII trienala grafike u Sofiji (2016), druga nagrada na EX YU konkursu za grafiku u Beogradu (2016), pohvala na bijenalu grafike u Lođu (2017).

Prošle godine je učestvovao u radu Grafičke radionice "Sićevo“ kraj Niša, a njegovu prvu samostalnu izložbu u ovom gradu zainteresovani mogu da posete do 8. septembra.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: