Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:39, 19. 4. 2021.

| Kultura

Izložba slika Aleksandre Kokotović u Paviljonu niške Tvrđave

Autor:N. M.Izvor:Južne vesti
Paviljon u Tvrđavi
; foto: Wikimedia commons/Milorad Dimić

Od 20. aprila pred niškom publikom u Paviljonu Tvrđave biće radovi Aleksandre Kokotović, koji, kako ističu organizatori, asociraju na Nojevu barku uhvaćenu u oluji vremena u kojima se prepoznaje težnja autorke da nastavi život kakav je nekada imala kao bezbrižna devojčica u rodnom Sarajevu.

Otvaranje izložbe "Tragovi nesvjesnog kao osveštavanje bića" zakazano je u 13 sati, kažu organizatori.

Motivi na njenim slikama su bez vremena, bogate amorfne teksture koje asociraju Nojevu barku uhvaćenu u oluji vremena sa nadom da se usidri na neko bezbedno mesto i nastavi život kakav je nekada imala kao bezbrižna devojčica u svom rodnom Sarajevu - pišu iz Galerije.

Slika Aleksandre Kokotovic foto GSLU Svoj rad izražava kroz slikarstvo, vajarstvo, crtež i grafiku; foto: GSLU;Iz GLSU o delima ove autorke kažu da iako apstraktna, na njenim radovima se uočavaju zabeleške iz stvarnog života, rano preživela iskustva iz rodnog Sarajeva, postavljanje pitanja identiteta, izbeglištva i novog života u Beogradu i drugim svetskim prestonicama.

Slike su rađene u sivoj gami sa roze prizvukom , sugerišući nam stanje njene duše duboko izbrazdane životnim iskustvom.Tračak nade i nagoveštaj smiraja oseća se u konstruktivnom isprepletanom crtežu simbolično gradeći novo gnezdo. Entuzijazam, pozitivna energija i vedra narav ove iako mlade umetnice uvode posmatrača u nove svetove duboko proživljene, poput iskusnog vođe nagoneći ga na razmišljanja o svetu, postojanju, budućnosti - navode iz Galerije.

Serija slika kojima se predstavlja niškoj publici je iz najnovijeg serijala prethodno predstavljenog i publici u Vranju, a izložba će biti otvorena do 9. maja 2021. godine.

Autorka izložbe rođena je u Sarajevu, živela u Bejrutu, Londonu, Beogradu i Americi, a diplomirala je modni dizajn na Accademia del Lusso. Svoj rad izražava kroz slikarstvo, vajarstvo, crtež i grafiku i član je Udruženja likovnih umetnika Srbije i udruženja Bosne i Hercegovine.

Samostalno je izlagala 23 puta u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj gori i Floridi, a učesnica je preko 40 kolektivnih izložbi između ostalog u Poljskoj, Americi, Severnoj Makedoniji, Litvaniji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    20:49 // 19. 4. 2021.

    izuzetna slikarka

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: