Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:01, 11. 7. 2019.

| Kultura

Izložba stripa i kolaža profesora leskovačkog Tehnološkog fakulteta

Autor:J. V.Izvor:Južne vesti
Paviljon u Tvrđavi
Profesor i umetnik izlaže svoja dela u Paviljonu; foto: Wikimedia commons/Milorad Dimić

"Iluzije stvarnosti" profesora Tehnološkog fakulteta u Leskovcu i Nišlije Vladimira Stankovića sadrže strip i kolaže, a organizatori navode da je često predmet njegovog osnovnog interesovanja aktuelna društvno-politička situacija kod nas i u svetu, koja je proizvela pojavu ratova, emigranata, terorista i društvenih nemira. Izložbu će zainteresovani moći da pogledaju od petka, 12. jula u 20 sati, u Paviljonu u niškoj Tvrđavi.

Profesor Vladimir Stanković u svetu muzike, mode, reklama, dnevno-političkih događaja, pisanih i video-sadržaja, kako kažu organizatori, prikuplja elemente kojim "likovno govori". Uz notu sarkazma i ironije skreće pažnju na sve veće odsustvo estetskih i moralnih kriterijuma u društvu.

Svoj idejni koncept gradi oko medijski sveprisutne iluzije stvarnosti koja se formira pod uticajem različitih informacionih tehnologija kao reakcija na globalno stanje društveno-ekonomskih kriza.Svojim delovanjem vezanim za vizuelni jezik stripa i pop-arta kritikuje hiperprodukciju materijalnog, širenje potrošačkog mentaliteta, kao i čovekovu sve veću zavisnost od tehnoloških pomagala u svakodnevici koja nas oktužuje - pojašnjavaju organizatori.

Kažu da profesor i umetnik stripom i pop-artom, ne samo kao vrstom likovnog izražavanja, već i kao sredstvom masovne komunikacije, ukazuje na neprekidno zasipanje medija banalnim predmetima i proizvode modernog društva koji su paradoks jednog vremena.

Stanković je rođen 1969. godine u Nišu, a završio je Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek dizajn tekstila.

Za niško Narodno pozorište je radio kostim za predstavu Zona Zamfirova 2005. godine, oslikavao je kostime za predstavu Ulica Štap i Kanap 2007. godine, a za Lutkarsko pozorište u Nišu učestvuje u izradi lutki Od ideje do lutke 2009, kao i izradu kostima za predstavu Crvenkapa 2014. - navodi se u biografiji.

U biografiji se navodi da je radio kao profesor u Srednjoj školi za tekstil i dizajn u Leskovcu, Narodnom Univerzitetu "Braća Stamenković" u Nišu , Srednjoj Umetničkoj školi u Nišu i na Tehničkom fakultetu "Mihajlo Pupin" u Zrenjaninu, dok je od 2015. redovni profesor na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu, na Katedri za industrijski dizajn tekstilnih proizvoda, dizajn tekstila, dizajn odeće.

Profesor i umetnik je samostalno izlagao desetak puta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: