Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:56, 10. 12. 2018.

| Kultura

Izložba stripa o Prvom svetskom ratu u leskovačkoj Biblioteci

Autor:B. AntićIzvor:Južne vesti
strip do pakla i nazad
Izložba i pred leskovačkom publikom, foto: M. S.

Ilustracije događaja koji su obeležili Prvi svetski rat, poput Sarajevskog atentata, bitke na Ceru i proboja Solunskog fronta, moći će da vide Leskovčani na izložbi stripa koja će se održati u utorak, 11. decembra u 17 sati u Narodnoj biblioteci “Radoje Domanović”

Radovi predstavljaju crteže koje je započeo pokojni Leskovčanin Nikola Mitrović Kokan, kaže strip scenarista Marko Stojanović, a koje su njegove kolege završile i objavile u albumu Do pakla i nazad.

Album je izašao uoči stogodišnjice od potpisivanja primirja. Pored izložbe dela crteža, publici će biti predstavljen i strip album, a na promociji će govoriti urednik izdanja Miloš Petković i recezent Perica Hadži-Jovančić - kaže Stojanović.

Osim obeleževanja Prvog svetskog rata, kaže Stojanović, ideja je bila da se sačuvaju do sada neobjavljeni radovi Nikole Mitrovića, po kome škola stripa u Leskovcu nosi ime.

U pitanju je omaž započetom i nikad završenom strip projektu Nikole Mitrovića Kokana posvećenom epopeji srpke vojske u Prvom svetskom ratu, koji kroz niz kratkih priča pokriva Veliki rat - kaže Stojanović.

Ovo će, kaže Stojanović, biti prva izložba stripa u leskovačkoj Biblioteci, a ulaz je slobodan.

Strip crtač Nikola Mitrović Kokan živeo je i radio u Leskovcu. Bio je koautor jednog od najpoznatijeg stripa na ovim prostorima Mirko i Slavko. 1995. godine pokrenuo je Leskovačku školu stripa koja danas nosi njegovo ime.

I nagrada za najboljeg strip crtača, ilustratora, scenaristu i teoretičara, koja se dodeljuje od 1998. godine na Balkanskoj smotri mladih strip autora koja se održava u Leskovcu, nosi Kokanovo ime.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vitomir Sudarski

    14:15 // 10. 12. 2018.

    Браво! Лесковачка библиотека постаје културни центар првог реда. Честитке и похвале вредним и посвећеним библиотекарима. За сваку похвалу.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: