Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:51, 26. 2. 2016.

| Kultura

Izložbe, predstave i filmovi tokom “Francuskih dana” u Nišu

Autor:M. V.Izvor:Južne vesti
paris
Duh Francuske u Nišu tokom marta; foto: Pixabay

Polufinalnim takmičenjem za frankofonu pesmu 28. februara u Simfonijskom orkestru, u Nišu će otpočeti "Francuski dani" koji će trajati celog marta, a ljubitelji francuske kulture moći će da vide nekoliko izložba, predstava i filmskih projekcija.

Nakon polufinala, najbolji izvođači francuskih pesama plasiraće se u finale, koje će se održati u Nišu 27. marta, i gde će se nadmetati pobednici takmičenja iz Niša, Beograda, Kladova i Novog Sada.

Od 20. do 30. marta, u “Deli” prostoru u Davidovoj 2 biće postavljena izložba “Crteži na slobodi” - pedesetak karikatura objavljenih u štampi koje, kako kažu iz Francuskog instituta, ilustruju način na koji je sloboda izražavanja danas prisutna na svim kontinentima.

Francuski dani će biti prilika da svoje poznavanje ovog romanskog jezika zainteresovani testiraju na Frankofonom diktatu 9. marta na Filozofskom fakultetu, a ljubitelji filma da uživaju u ostvarenjima “Dobra vremena”, “Sećanja”, “Sledeći put ću ciljati pravo u srce“ i “Talas vrućine” tokom “Francuskog filmskog karavana” u “Kupini”.

fr.dani Plakat - najava Francuskih dana; foto: FB strana "Institut français de Serbie, NIS"Čuveni komad “Kralj Ibi” biće povod održavanja radionice 10. marta u 18 sati u Francuskom institutu, gde će se diskutovati sa polaznicima o sociološkim, filozofskim i književnim aspektima ovog teksta.

Osim toga, pokušaćemo da polaznike uvedemo u teorijske osnove teatra, sa posebnim osvrtom na politički teatar u Francuskoj. Uz segmente  same predstave, povezivaćemo elemente performansa sa tada aktuelnim političkim pitanjima Francuske - kažu iz Francuskog instituta.

Od 27. marta do 3. aprila u gimnaziji “Svetozar Marković” moći će da se poseti i izložba “Klima, izložba pod uglom od 360 stepeni”.

Pristupajući klimatskim promenama kroz pogled fotografa Kadirvan Loizena, izložba pruža posetiocima mogućnost da analiziraju nedavne pojave koje se dešavaju na našoj planeti i poziva građane da postave pitanja o uticaju globalnog zagrevanja, njegovim uzrocima i odgovornosti ljudi za ovaj fenomen - objašnjavaju iz Instituta.

Tokom marta će nekoliko predstava na francuskom izvesti učenici niških škola i gimnazija koji uče ovaj jezik.

Biće održan i okrugli sto 21. marta u Privrednoj komori, na kome će biti reči o tome kakav značaj ima učenje francuskog za profesionalni razvoj pojedinca, i kakva se rešenja nude preduzećima u Srbiji koja žele da sarađuju sa frankofonim tržištima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: