Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:33, 16. 8. 2012.

| Kultura

Izmeštaju se grobnice iz Benetona

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, RTV 5
grobnice-beneton.jpg
Arheološka istraživanja u krugu Benetona foto: BETA/Saša Đorđević

Ranohrišćanske grobnice pronađene u krugu fabrike Beneton biće izmeštene na novu lokaciju, rekao je gradonačelnik Zoran Perišić.

Pre nešto više od mesec dana radnici koji grade novu halu fabrike Beneton pronašli su ranohrišćanske grobnice. Lokalitet su preuzeli arheolozi i posle tridesetak dana istraživanja su završena.

Pronađeno je tridesetak grobnica koje bi trebalo da budu izmeštene na novu lokaciju. Na sastanku predstavnika grada, Zavoda za zaštitu spomenika, Ministarstva kulture i predstavnika Benetona odlučeno je da grobnice budu izmeštene iz kruga fabrike.

- Odlučili smo da grobnice prvo budu premeštene na privremenu lokaciju dok se ne pronađe druga lokacija gde bi spomenici bili trajno smešteni i dostupni javnosti – rekao je Zoran Perišić, gradonačelnik Niša.

Radovi na izgradnji nove hale Benetona nastaviće se nakon izmeštanja grobnica, a nadgledaće ih stručnjaci iz Zavoda za zaštitu spomenika, jer postoji mogućnost da se pronađe još neki deo nekropole.

- Kada sve bude premešteno lokacija se ponovo vraća Benetonu koji je pokazao izuzetnu korektnost i spremnost da se ispoštuje sve što je naša baština i Beneton i dalje finansira sve ove radove – rekao je gradonačelnik Niša.

Kako je rečeno u Gradskoj kući premeštanje samo jednog ranohrišćanskog grobnog mesta, prema preračunu, košta 900.000 dinara, a lokacija gde će privremeno biti konzervirani, znaće se do kraja ove nedelje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan Milovanovic

    12:24 // 1. 10. 2012.

    to je najveca glupost koju su mogli da smisle, umesto da benetonu daju dup;o veci plac na drugom mestu a da na tom mestu naprave ekstra turisticnko mesto oni sve kontra rade... cim se izmesti to vise nije to...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prvo ih oterao a sad im daje subvencije.

Vojin Ivanović Čitalac

Tekst: Prihode "Konstantinu Velikom" donosiće kargo saobraćaj, Vučić najavio i logistički centar u Nišu

Pronađite nas na: