Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:06, 4. 1. 2019.

| Kultura

Jerotić i Karizi najčitaniji pisci u 2018. u Leskovcu

Autor:B. A.Izvor:Južne vesti
polica sa knjigama
Leskovčani podjednako čitali domaće i strane autore, foto: B. A.

Čitalačka publika u Leskovcu u Narodnoj biblioteci “Radoje Domanović” u prethodnih 12 meseci najviše je pozajmljivala delo u kome srpski akademik Vladeta Jerotić polemiše o pojmovima koji određuju smisao postojanja, kao i kriminalistički roman italijanskog autora Donata Karizija.

U prethodnih godinu dana Leskovčani su podjednako čitali kako domaće, tako i strane autore, a najzanimljiviji su bili kriminalistički romani i beletristika. Najčitanija u 2018. godini, navode bibliotekari, bila je knjiga domaćeg autora Vladete Jerotića Dobro i zlo trče zajedno.

Knjiga koja govori o čoveku u vremenu krize, samokažnjavanju, krizi, pogledima savremenog čoveka i večitoj borni dobra i zla, našeg autora Jeretića, najčitanije je delo u 2018. godini - kažu bibliotekari.

Pored Jerotića, čitaocima je bio interesantan i kriminalistički roman Šaptač italijanskog autora Donata Karizija koji donosi priču o misterioznim ubistvima koje istražitelji ne mogu da reše.

Iskusna istražiteljka Mila Vaskez i intuitivni kriminolog Goran Gavila pokušavaju da proniknu u zagonetku misterioznog ubistva. Opsednuti slučajem, koji postaje sve napetiji i komplikovaniji, dvoje istražitelja shvataju da ne smeju verovati nikome - navodi se u opisu knjige.

Leskovčanima je ove godine bio interesantan i domaći pisac Dejan Atanacković koji je za utopisjki roman Luzitanija dobio NIN-ovu nagradu za najboji roman u 2017. godini. Luzitanija je, navode bibliotekari, takođe na spisku najčitanijih knjiga.

U vrhu liste čitanosti nalaze se i roman američkog autora Dena Brauna Inferno, Preljuba Paula Koelja, kao i istorijski roman Svetlane Velmar Janković Bezdno.

Za razliku od pozajmnog odeljenja gde su čitaoci podjednako tražili strane i domaće autore, na stručnom odeljenju, kažu bibliotekari, preovladava domaća literatura.

Čitaoci su najčešće tražili stručnu literaturu iz oblasti književnosti i istorije, a na listi najtraženiji preovladavaju domaći autori - kažu u Biblioteci.


Deci najzanimljivija domaća autorka Jasminka Petrović

Kratke priče o životu i iskustvima junaka koje donosi delo Sve je u redu spisateljice Jasminke Petrović, prema rečima bibliotekara, najmlađima je bilo omiljeno štivo u prethodnoj godini. knjige biblioteka leskovac Čitalo se i na dečjem odeljenju, foto: B. Antić

U ovom delu čitaoci bivaju ubačeni u vrtlog nesređenih porodičnih odnosa, lične tragedije, nesnalaženja u drugoj zemlji, vršnjačkog nasilja i druge nedaće sa kojima se mnogi mladi susreću. S obzirom na to da je tematski blisko tinejdžerima, ali i da je knjiga napisana čitljivim stilom, za nju je interesovanje mlađe čitalačke publike bilo veliko - kažu u biblioteci.

Na spisku najčitanijih knjiga u 2018. na dečjem odeljenju leskovačke Biblioteke našlo se i strip izdanje Robin Hud: Odmetnik iz Šervudske šume Pola D. Storija, a mladi Leskovčani uživali su i u nastavku svetski poznate priče o čarobnjaku Hariju Poteru.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Perica Granov

    21:13 // 4. 1. 2019.

    Mislim da se malo preteruje sa tim Jerotićem. Pokušao sam to da čitam, ali ne ide. To je isprazno i površno psihološko-teološko naklapanje. Nema tu ničega vrednog!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: