Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:54, 24. 8. 2022.

| Kultura

Još jedno priznanje za Slavka Štimca na Filmskim susretima

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
filmski dan 4 štimac
Glumac večeri; foto: T. T.

Za glumca četvrte festivalske noći Filmskih susreta proglašen je ovogodišnji dobitnik nagrade za životno delo Slavko Štimac za ulogu deda Milutina u filmu "Mrak". Pored tog filma, publika je sinoć na Letnjoj pozornici pogledala i ostvarenje "Zlatni dečko", dok se u bioskopu Cineplexx davao film "Heroji".

Četvrto fimsko veče otvorio je film "Mrak" režisera i scenariste Dušana Milića, a koji nikoga u publici nije ostavio ravnodušnim zbog svoje tematike o opstanku i strahu. filmski dan 4. Četvrta festivalska noć; foto: J. J.

Radnja se dešava u planinskom delu Kosova i Metohije gde devojčica Milica živi sa majkom Vukicom i deda Milutinom, koji su iz noći u noć sve uplašeniji od neprijatelja, za koga nema dokaza da postoji.

filmski dan 4 mrak Film "Mrak"; foto: T. T.Kako je uloga koju tumaći Slavko Štimac označena kao veoma zahtevna, glumac je rekao da tokom priprema zamišljao najgore scenarije koji se čoveku mogu dogoditi i da se oslanjao na svoju intuiciju.

Kada je u pitanju Milutin, čovek ne može da bude u goroj situaciji, ne zna gde mu je sin, kako će da osvane, kako da se brine za svoje ženske potomke i da li će imati šta da jede. Čovek može samo da zamisli najgore situacije koje mogu da ga zadese u životu, kao što je u filmu - rekao je Štimac.

Da je briljirao svojom ulogom, pokazuje i samo priznanje za glumca večeri. filmski dan 4 Zlatni dečko priča o drugoj šansi; foto: T .T.

Nakon ovog filma publika je bila u prilici da pogleda debitanstki film Ognjena Jankovića, jednog od članova sastava Beogradski sindikat, koga je za ovaj film o mladom i problematičnom fudbaleru inspirispirisalo više istinitih priča.

To je priča o prokletstvu talenta koju je bilo lako prepričati kroz sport. Te priče o fudbalerima su konstantna tema i one su nekada na nivou verovali ili ne. Zlatni dečko je konglomerat 5-6 istinitih priča, a kroz sve to smo protkali nit o spasavanju jedne mlade duše - objasnio je Janković.

Pored glavnog glumca Denisa Murića, sjajnu ekipu činili su Petar Strugar, Andrija Kuzmanović Ljubomir Bulajić, Igor Benčina i mnogi drugi.

Treći film koji je juče prikazan u sklopu Filmskih susreta, a koji je publika gledala u bioskopu, govori o srednjevekovnoj Srbiji posle Boja na Kosovu. Mladen Sovilj tumači ratnika koji na povratku iz bitke sreće divljeg dečaka sa kojim nastavlja put pun komičnih emotivnih i dramatičnih momenata.

Prema najavi organizatora, kompletan večerašnji program će biti na Letnjoj pozornici

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • HERRERA

    10:16 // 27. 8. 2022.

    Sve pohvale!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: