Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:02, 18. 8. 2017.

| Kultura

Još više ljubitelja stripa na niškoj "Striporami"

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Điđi Kavenago u striparnici
Điđi Kavenago u striparnici "Južni Darkvud"; foto: Dušan Mladenović

Bar za trećinu više ljudi nego prošlog leta bilo je na ovogodišnjem festivalu stripa, ilustracije i pop kulture “Striporama”, koji se održao kada i “Nišvil” džez festival, naveo je organizator festivala Zlatibor Stanković. Ono što “obećava” je mnogo više osnovaca i srednjoškolaca u publici, a najveću pažnju privukao je crtač Điđi Kavenago i proslava 30. rođendana Dilana Doga.

Iako su organizatori imali manjih problema zbog toga što urednik serijala Dilan Dog Roberto Rekjoni nije mogao da dođe u Niš, uspeli su za kratko vreme to da nadomeste Điđijem Kavenagom, za koga kažu da je trenutno jedna od najvećih crtačkih zvezdi u Italiji.

Svih naših jedanaestoro gostiju predstavili su najbolje evropskog i svetskog stripa, različite škole stripa, različite pristupe, od američkog stripa do japanskih mangi. Svakako, ono što je privuklo najviše pažnje jeste proslava rođendana jednog od najvoljenijih strip serijala u Srbiji - Dilana Doga, kao i dolazak Điđija Kavenaga - navodi Stanković. Tribina "30 godina Dilana Doga u Srbiji"; foto: Tijana Mišić Stanković Tribina "30 godina Dilana Doga u Srbiji"; foto: Tijana Mišić Stanković

“Striporama” ima već ustaljen program, a čine ga tribine, promocija stripova, javni intervjui, “Zeleni strip atelje”, potpisivanje portfolija. Ove godine su održane čak 4 izložbe, a ljubitelji devete umetnosti su mogli da vide radove Jane Adamović, Enisa Čišića, Velibora Stanojevića, kao i izložbu akcionih figura “Ratovi zvezda”.

Sve pomenute izložbe su, kaže Stanković, prošle sa “sjajnom posetom”

Ono što obećava neke nove, bolje dane za strip u Srbiji je činjenica da smo ove godine u publici primetili još više osnovaca i srednjoškolaca nego što je to bio slučaj prethodnih godina - dodaje Stanković.

Iako smatra da uvek može i mora bolje, zadovoljan je kako je protekao ovogodišnji festival stripa, s obzirom na sve okolnosti, a pre svega izostanak pomoći Ministarstva kulture.

Njihov osnovni cilj je, podseća, popularizacija stripa kao umetnosti, a pri tom se trude da izbegnu zamku “održavanja festivala zarad samog festivala”. Ipak, žele da deveta umetnost dobije jaku marketinšku kampanju, ali naravno uz kvalitetan program.

Podsetimo, ovogodišnju “Striporamu” organizatori su posvetili godišnjici izlaska “Dilana Doga” na srpsko tržište, a jedan od gostiju je trebalo da bude glavni urednik izdanja Roberto Rekjoni. On je otkazao dolazak zbog nepredviđenih okolnosti, pa je umesto njega u Niš došao Luiđi Điđi Kavenago.

Manifestaciju organizuju striparnica "Južni Darkvud" i "Nišvil".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: