Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:02, 23. 11. 2010.

| Kultura

Jovan Đekić – najbolji akvarelista Vlasotinca

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
Jovan Djekić: Detalj iz Vlasotinca

VLASOTINCE - Jovan Đekić, slikar i likovni pedagog, rođen je u Vlasotincu 1929. godine, a prvu slikarsku poetiku ovladao je kod čuvenog akvareliste Milana Vrbića u Leskovačkoj gimnaziji.

Likovni odsek Više pedagoške škole u Beogradu završio je u klasi slikara Ante Abramovića i vajara Svetolika Lukića. Sve do odlaska u penziju radio je kao likovni pedagog u Vlasotincu.

Dobitnik je nagrade za životno delo na izložbi likovnih stvaralaca Vlasotinca. Samostalno je izlagao desetak puta u Vlasotincu, Leskovcu, Beogradu i drugim mestima širom Srbije.

-Mogao sam da radim i živim daleko od Vlasotinca, ali to ne bi bio smisao moga života – kaže Jovan Đekić, likovni stvaralac koji je u svet umetnosti uveo gotovo sve najpoznatije slikare vlasotinačkog kraja.

Akvarelista Jovan Đekić pripada onoj vrsti stvaralaca što egzistiraju van velikih umetničkih centara, daleko od surovih borbi oko primata i nepredvidivih tokova umetničkih matica.

Sledeći sopstveni usud, Đekić je u mnoštvu puteva što stoje pred mladim čovekom odabrao povratak u rodnu varoš kao, za njega jedinu, mogućnost da sačuva iskonsku vezu sa bićem zavičaja što čini suštinsku vertikalu njegova opusa.

- Čitav tematski krug Đekićevog stvaralaštva odredjen je svetom u kojem živi, svetom što predstavlja njegovo skloniše za dušu. On je slikar grada, tihe životne radosti koja proizilazi iz dodirivanja njegovoga bića sa lepotom svetolosnog fluida što treperi u prostorima detinjstva, u blistavoj belini zidova na podnevnom suncu, dugačkih sutonosnih senki, setnih vibracija predvečerja u kojima mrak nailazeće noći preseca tek upađena svetla u prozorima kuća, malih intima što se odvijaju u njima - intima od kojih je satkan život. Jednaku zadivljenost pojavnim svetom pokazuje Đekić kada je predmet njegove vizualne elaboracije pejzaž – ocenjuje prof. dr Srđan Marković, nastavnik Umetničkog fakulteta u Nišu.

Jovan Đekić, koji je bio nastavnik u OŠ "Siniša Janić" u Vlasotincu autoru ovih redova, pripada onoj grupi pedagoga koji se pamte za ceo život po dobroti, plemenitosti i raskošnom umetničkom talentu.
 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: