Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:12, 29. 11. 2018.

| Kultura

Jubilarnu nagradu "Stevan Sremac" dobio "provokativni" roman "Ina"

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Roman-Ina;-foto:-ni.rs
Krsta Popovski ovogodišnji laureat; foto: ni.rs

Priča koji govori o tome "čemu sve može poslužiti otadžbina" je satkana u roman Ina književnika Krste Popovskog, koji je jubilarni 15. dobitnik nagrade "Stevan Sremac". U Nišu mu je dodeljena plaketa, kao i novčana nagrada u iznosu od 300.000 dinara.

Više od 70 proznih naslova nisu namučili žiri da jednoglasno priznanje za najbolju proznu knjigu u prošloj godini dodeli romanu Ina, za koji kažu da je "svojevrstan otklon prema našoj savremenosti". Krsta-Popovski1;-foto:-ni.rs Krsta Popovski ovogodišnji laureat; foto: ni.rs

Otklon od okruženja bez topline, u kakvom je odrastao osetljivi umetnik, junak ove alegorije, otklon od usiljene modernosti u umetnosti i najzad otklon od nepovratno izgubljene, iskomadane nekadašnje otadžbine. Otuda i naslov Ina, kao zajednički imenitelj svega vrednog što je preostalo u junakovom životu: ostatak junakove ljubavi prema Marini, ostatak junakove krave Rasine, ostatak topline, ostatak otadžbine… - piše u opisu romana.

Žiri je odlučio da Popovski bude dobitnik nagrade koja nosi ime Stevana Sremca, kako kažu, zato što njegov roman po inspiraciji i kritičkom odnosu prema stvarnosti ostaje na tragu Sremčeve poetike. Krsta-Popovski;-foto:-ni.rs Krsta Popovski ovogodišnji laureat; foto: ni.rs

U Niškom kulturnom centru ističu i da autor svojim pripovedanjem prelazi granice, kako bi čitaocima pružio "intenzivan i često šokantan doživljaj sveta".

Sve navedeno ovu knjigu svrstava u sam vrh prošlogodišnje prozne produkcije - dodaju u Niškom kulturnom centru.

U programu povodom dodele nagrade ovom književniku u Nišu učestvovala je i predsednica žirija Jelena Jovanović, kao i trupa "Književna boemija" koja je izvela dramatizaciju pripovetke Kalča u pozorištu. Trupa;-foto:-ni.rs Krsta Popovski ovogodišnji laureat; foto: ni.rs

Izdavač nagrađenog romana je "Laguna", organizator konkursa i dodele Niški kulturni centar, a pokrovitelj Ministarstvo kulture.

Podsetimo, odluku da baš Popovski bude ovogodišnji laureat donela je predsednica žirija profesorka Jelena Jovanović, kao i članovi Adrijana Marčetić i Enes Halilović, a u užem izboru za nagradu bili su i romani Žena iz Huareza Uglješe Šajtinca, Naknadne istine Darka Tuševljakovića i Veliko spremanje Branka Anđića.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Stevica Stevanov

    22:22 // 1. 12. 2018.

    Kad vidim ko je predsednica žirija (poznata kao najnetalentovanija u svojoj generaciji), onda mi je jasno i kako je ovaj dosadni i netalentovani pisac mogao da dobije ovu nagradu. Sremac se od muke prevrće u grobu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: