Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:07, 25. 2. 2019.

| Kultura

"Južni vetar" otvara Dane bugarskog filma u Nišu

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
put za jerusalim
Film "Put za Jerusalim" priča o jevrejskoj deci koju spašava jedna bugarska putujuća družina; foto: Promo

Osmi po redu Dani bugarskog filma biće održani u Nišu od 1. do 3. marta, a otvoriće ih Južni vetar rađen u srpsko-bugarskoj koprodukciji u kojem glumi Ivajlo Zaharijev, poznati bugarski glumac i glavni lik u popularoj TV seriji Balkanska mafija, koji će biti specijalni gost na otvaranju.

Druga dva dana biće posvećena bugarskim autorima. Tako će 2. mart biti u znaku dva dokumentarca, čiji su autori Bugari koji žive u Srbiji.

Prvi dokumentarac Čuvari kulturnog nasleđa promoviše kulturne baštine Vranja i Ćustendila i istovremeno priča o unapređenju odnosa Srbije i Bugarske. Drugi film je o Paulini Manov, glumici koja je svojim porodičnim poreklom vezana za Dimitrovgrad.

U nedelju, 3. marta biće prikazan film Put za Jerusalim, koji je režirao Ivan Ničev, a reč je o priči o spašavanju bugarskih Jevreja tokom Drugog svetskog rata.

Dva deteta, zajedno sa ujakom beže iz nacističke Nemačke. Ujak umire na putu, a brigu o njima preuzima pozorišna trupa koja krstari Bugarskom - navodi se u opisu filma.

Sve projekcije počinjaće u 18:30 u velikoj sali NKC-a, a ulaz je besplatan.

Dani bugarskog filma organizuju se kao uvod u obeležavanje nacionalnog praznika Bugarske, 3. marta. Na ovaj dan članovi bugarske zajednice i njihovi prijatelji tačno u podne zaigraće kolo širom sveta.

Pream rečima generalnog konzula Bugarske u Srbiji Edvina Sugareva, inicijativa “Probudi se sa kolom” održaće se u mnogim mestima - Caribrodu, Bosilegradu, Zaječaru, Vranju i drugim mestima. U Nišu će biti održana u Niškom kulturnom centru, a on je pozvao sve Bugare i njihove prijatelje da zaigraju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: