Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:30, 14. 8. 2023.

| Kultura

Južnokorejski, iranski i argentinski filmovi dobili nagrade na "Nišville Movie Summit"-u

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Nišvil
Nagrade su dodeljene za najbolji igrani, dokumentarni, eksperimentalni film i muziku u filmu; foto: JV / N. Đ.

Nakon odgledanih 57 filmova koji su se takmičili na ovogodišnjem Nišville Movie Summit-u, nagradu za najbolji igrani film pripala je filmu Ni prvi, ni drugi iz Južne Koreje. Za najbolji ekperimentalni film proglašen je iranski Oslobođen, u zoni pritiska, dok je za najbolji dokumentarni proglašen film iz Argentine Memorija vode.

U filmu Ni prvi, ni drugi južnokorejskog reditelja So Bo-janga glavni junak prekida sve veze sa stvarnošću i istrajava u zen praksi, kako bi postigao totalno prosvetljenje.

Reditelj filma vešto, asketski, svedenim stilom, primenjuje strategiju minimalizma koja je danas, u vremenu opšte blokbasterske holivudske imperije, jedva vudljiva na velikom kino platnu - ističe žiri.

Druga nagrada, koja je dodeljena za najbolji eksperimentalni film, otišla je u ruke Irancu Hašemjanu Homaunu za ostvarenje Oslobođen, u zoni sumraka, a žiri navodi da je reč o “apsolutnom eksperimentu” ostvarenom metodom “fiksacije”.

Homaun statičnim, dugim kadrovima ne sugeriše samo odsustvo autora iza kamere, već ide i korak dalje. Postavljanjem kamere u ulogu „skrivenog voajera“ koncentriše fokus naše pažnje na duhovni potencijal slučajno oslobođenih audio-vizuelnih prizora, realizovanih u zaumnom andergraund prostoru - podzemnog metroa - kaže žiri.

Prema oceni žirija, najbolji dokumentarni film je Memorija vode argentinskog reditelja Gabrijela Alberta Pinjeira.

Delo sa očiglednim ekološkim pristupom aktuelnim pitanjima zaštite životne sredine. Pinjeirov film razvija ideju o vodi kao matičnoj supstanci univerzuma. Jedan je od retkih dokumentaraca sa jasno usmerenom eko-porukom, koja snažno upozorava na posledice degradacije životne sredine - mišljenje je žirija.

Dodeljena je i nagrada najboljem izvođaču muzike u filmu, koju je dobio italijanski reditelj Pjetro Marčelo i filmsko ostvarenje Za Lučia, koji je posvećen poznatom kantautoru i džezeru Lučiju Daliju, čije pesme, kažu iz žirija, svedoče o kulturnom razvoju Italije.

Zahvaljujući svedočenju Lučijevog menadžera i prijatelja Tobija Rigija, ali efikasnom korišćenju arhivskog muzičkog materijala, Marčelo vraća u život zaboravljenog kompozitora, pokazuje, pored ostalog, i kako je vešto interpretirao poeziju čuvenog italijanskog poete Roberta Roversija - ističe žiri.

Žiri ovogodišnjeg Nišville Movie Summit-a bili su direktor Tirana Jazz Festivala Besim Petrela, direktor Petrovac Jazz festivala iz Crne Gore Vinko Mihajlović i džez gitarista, kompozitor i umetnički direktor Jazz Factory festivala iz Bitolja Sašo Popovski.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • HERRERA

    00:08 // 26. 8. 2023.

    Sve pohvale i za nove uspehe!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: