Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:45, 28. 9. 2012.

| Kultura

Kacelarija za proslavu Milanskog edikta

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, RTV 5
milanski-edikt-logo.jpg
foto: ni.rs

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić najavio je otvaranje Kancelarije za organizovanje proslave Milanskog edikta.

Nakon sastanka sa savetnikom predsednika Republike Srbije Radoslavom Pavlovićem prvi čovek Niša najavio je otvaranje kancelarije.

Tim koji će biti zadužen za organizaciju proslave činiće gradonačelnik Perišić, savetnik predsednika Pavlović, menadžer projekta Slavica Trifunović, v.d. direktor NKC-a Bojana Simović, v.d. direktor TON-a Uroš Pralić i v.d. direktor Narodnog pozorišta Ivan Vuković, kao i privrednik iz Niša Dragan Milošević.

- Prvi deo priče se odnosi na to šta će republika uraditi. Ko je će biti aktivnosti koj eće uraditi republika kako će sve organizovati i finansirati. Drugi deo se odnosi na to šta će i koliko moći grad da realizuje i čemu će grad trebati da da pečat Milanskog edikta – kaže gradonačelnik Perišić.

U organizaciju proslave aktivno učestvuje i Ministarstvo kulture Republike Srbijem koje i očekuje pomoć od razvijenijih i bogatijih hrišćanskih zemalja.

- Dogovor je, imamo komunikacije sa ambasadama I sa stranim vladama da velike hrišćanske zemlje kao što su Francuska, Italija I Rusija izfinansiraju ove projekte. Budžeti će biti uskoro poznati, ali ih neće snositi Republika Srbija – rekao je savetnik Pavlović.

Ono što je najvažnije otvaranje Kancelarije za proslavu Milanskog edikta neće biti finansirano iz gradskog budžeta.

- Ja imam dovoljno službenika u svojim službama koji mogu biti aktivirani. Biće primljen jedan jedini čovek na to mesto. Ja inače imam u kabinetu po sistematizaciji bar 8 upražnjenih mesta, a u kancelariji direktno biće angažovan jedan jedini čovek – rekao je gradonačelnik Niša.

Kancelarija će biti smeštena u Tržnom centru “Kalča”, a još uvek nije poznat tačan datum njenog otvaranja.

Prema najavama organizatora kao jedna od najvećih manifestacija u okviru proslave jubileja, na dan gradske slave 3. juna, najavljen je koncert Sanje Ilića i Balkanike, na kome će biti predstavljeno muzičko-scensko delo "Konstantinus Magnus".

Tokom juna meseca 2013. godine Beogradska filharmonija u Nišu trebalo bi da izvede 9. simfoniju Ludviga Van Betovena, oktobra je planirano izvođenje opere "In hoc signo vinces".

Planirana je i pozorišna predstava po motivima romana "Konstantinovo raskršće" niškog pisca Dejana Stojiljkovića, brojne izložbe, horske i folklorne manifestacije. Na dan rođenja Konstantina Velikog, 27. februara, u svim školama biće održan javni čas posvećen ovom svetitelju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sai Baba

    17:00 // 30. 9. 2012.

    O kakvoj proslavi je ovde rec?Kakva kancelarija?Zar imamo kancelariju i za pantelejski vasar,pa da imamo iz proslavu Milanskog edikta,kada po zelji ruske Crkve ta proslava nece imati tu tezinu,ni karakter.Kakva palanacka percepcija gradonacelnika!?Kakav Sanja Ilic,beogradska filharmonija,Betoven,moj gradonacelnice?Ovamo se hvalis kako ti jedini na Balkanu radis nekakvu metodu lecenja!?Nemas ti pojma,cak ne znas ni cipele da uskladis sa garderobom...E moje nislije,daleko cete da dogurate sa ovakvim likovima...Ali ne zaboravite,kako rece onaj koga nas gradonacelnik podrza,ipak Nemci odredjuju pravila, a onda i mozemo imati "centralnu proslavu",sto podrazumeva i pametniji i uzviseniji program i protokol od ponudjenog nam,vaskolikog.

  • Miodrag Djordjevic (USA)

    20:22 // 29. 9. 2012.

    Zdravo dragia braco Srbi Nislije i Srbi Juzne i Istocne Srbije koji ste bili zaboravljeni sve od 1919 godine kada je kralj Aleksandar ponistijo Srbiju kao drzavu
    i stvorijo Banovine gde nigde nije bilo reco o Srbiji i posle vestacku Jugoslaviju koja nije mogla da opstane i posle Titovu Jugoslaviju kojaje ukljucila ime Republika Srbija malo bolje nego od Karadjordjevica koji se stidijo imena Srbija.
    Narocito Juzna i istocna Srbija odakle su najveci Heroji Srpskog naroda taj deo Srbije je bijo ponizen i nije dobijao pomoc da se izgradi,sada je vase vreme da pokazete Beogradu i Svetu da je Nis najstariji grad u Srbiji i da je u Nisu rodjen Rimski Car Konstantin koji je oslobodijo Hrscanstvo i Hrscansku Crkvu:Pravoslavnu i Katolicku i ostalo Hrscanstvo,Nislije neka Gospod Bog,Isus Hristos i Sveti Duh budu sa vama za sva vremene i da ova proslava prodje najveselije.

  • Cica Maca

    20:10 // 28. 9. 2012.

    Hm... Kancelarija za proslavu Milanskog edikta...??????? Ko je ovde lud, a ko zbunjen, pitam se? Po kom principu ce da radi da kancelarija? Da nece mozda da prima postene gradjane koji dodju da daju neku ideju za tu proslavu... ? Ili da ce u svakom momentu moci da se vidi koliko ima para, odakle su stigle donacije, koliko je potroseno, koliko planira da se potrosi...??? Koga jos lazete? Sebe ili gradjane? Ovo ste nasli jos jedan razlog da bespotrebno otvarate kancelarije, zaposljavate vec zaposljene ljude i trosite pare uludo... Od onolikih zgrada opstina u Nisu, mora posebna kancelarija da se iznajmi... Bas me interesuje kakvu cete sad toplu vodu da izmislite...

    • Dragan

      20:51 // 29. 9. 2012.

      Ma nista se ne brini Cica Maco ,kum Uros je ekspert za ovakve manifestacije.Covek je kao patriota dosao cak iz Miamia kako on kaze.Prvu stvar koju je uradio trazio je sistematizaciju da vivi ima li ga njegovo mesto a ako ne da ga sistematizuje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: