Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:30, 3. 2. 2023.

| Kultura

“Kad je slnceto bilo pogolemo” - nova knjiga pirotske autorke na lokalnom dijalektu

Autor:J. V.Izvor:Južne vesti
knjiga ilustracija
Knjiga pisana na lokalnom dijalektu; Ilustracija; Foto: B. S.

Kratke priče i novele, ali i deo koji je žanrovski najbliži monodrami, deo su nove knjige Kad je slnceto bilo pogolemo Piroćanke Dobrile Nezić, kojoj je to treće delo napisano na lokalnom dijalektu.

Knjiga je izašla u izdanju Narodne biblioteke Pirot i komponovana je, uslovno rečeno, iz dve zasebne narativne celine.

Prvu celinu čine kratke priče i novele, raznorodne po obliku i narativnoj tehnici. knjiga Novo izdanje pirotske Biblioteke; foto; Narodna biblioteka Pirot

Bilo da progovara o ozbiljnoj društvenoj patologiji kakva je krađa beba u porodilištu (Po očiti bi ga poznala) ili o sudbini majke koja je izgubila sinove u ratu (Baba Tala); bilo da je reč o ženi koja mora da se nosi sa svojim bolom jer nema poroda (Sudbino, zašto mene nagazi) ili pak o onim ženama koje dolaze u sukob sa okoštalim normama ruralne sredine istrajno se boreći za istinsku ljubav (Rodi me majćo, srećnu, pa me…, Teka če i naprajimo), autorka to čini bez patetike i paralelno sa zanimljivom fabulom, slika složena osećanja, intimne ispovesti i delikatna društvena stanja - kažu u Biblioteci.

Objašnjavaju i da jezik kojim se služi autorka, upotrebom idioma, arhaizama, lokalizama, objedinjuje svu ekspresivnost i pitoresknost, sentencioznost i eliptičnost dijalekatskog izraza.

Ova knjiga nije, ili nije samo apoteoza rodnom selu Barje Čiflik, niti Pirotu, u kome je provela radni vek. Napisana u jednom mirnom i toplom narativnom stilu, obuhvatajući široki spektar ljudskih sudbina i poruka, ona ipak prevazilazi granice lokalnog i poprima univerzalniji karakter, pa svakako predstavlja još jedno vredno delo na lokalnoj književnoj sceni - kažu u Narodnoj biblioteci Pirot.

U drugom delu knjige, koji je žanrovski najpribližniji monodrami, glavni protagonista je deda Stojan Čivličći, koji je odavno prošao desetu deceniju i sprema se da oženi svog praunuka, a autorka opisuje svadbu dvoje mladih, pre svega generacijski jaz, odnos mlađih prema starijima, ali i vrednosti jednog vremena u kontekstu sadašnjih okolnosti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: