Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:42, 11. 7. 2011.

| Kultura

"Kad lipe zamirišu" mr Luke Krstića

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
zbirke

LESKOVAC, VLASOTINCE -  U izdanju Narodne biblioteke "Desanka Maksimović" iz Vlasotinca i autora mr Luke Krstića pojavila se pesnička zbirka "Kad lipe zamirišu", dugogodišnjeg profesora Vlasotinačke gimnazija, a poslednjih desetak godina profesora Visoke strukovne škole za vaspitače u Pirotu.

Krstić je rođen u Donjem Dejanu kod Vlasotinca, gde je proveo detinjstvo. Učiteljsku školu završava u Pirotu, a Filozofski fakultet u Skoplju, gde je i magistrirao.

Objavljivao je u zajedničkim zbirkama pesama vlasotinačkih autora "Rosuljci" (1992), "Vlasotinački neboskloni" (1998), "Stihovi ljubavi, vere i sumnji" (1990), "Zbornik pesama leskovačkih pesnika" (2000), "Kuća od rascvetalih želja" (2007). Samostlanu zbirku pesama "Godine maslačka" objavio je 2002. godine. Napisao je i delo "Monografija Vlasotinca" 1996. godine, a 2011. godine objavio je knjigu književnih ogleda i prikaza "Pesnička sazvežđa nad Vlasinom".

U pogovoru ove pesničke zbirke, autor ovih redova piše: "Negovani pesniči izraz mr Luke Krstića u zbirci pesama ’Kad lipe zamirišu' samo je potvrdio ono što smo odavno znali o tragaču ’mirisa tišine’, koji je, da delimici parafraziremo njegove stihive ’sanjao dobrotu na izvoru svih voda’. Pesnik začudnom snagom ’šeta izgubljenim putevima’, želi da oseti kako se smenjuje dan ’i kako se stvara boja meda’, jer su za njega ’čovek ili zvezda od iste građe je njihov nemir’. Zato nas zasigurno i ne čudi što poručuje da ’kao vetar svet obiđi’, možda i zato što, kako slikovito peva, ’crni čovek nema ništa on nosi tvrdi kamen u grudima i laganu pticu u snu’.

Gotovo sve pesme profesora Krstića traže pažljivo čitanje jer "nada nadu rađa i kad je bespuće". 

Autor "Godine maslačka" i brojnih pesama koje su se pojavile u uglednim listovima, časopisima i zajedničkim zbirkama, novom knjigom, svežinom stihova i snažnim metaforama, našao se na samom vrhu najboljih pesnika rodnog Vlasotinca i juga Srbije.

 

 

 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: