Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:22, 11. 10. 2016.

| Kultura

Kako modernog čoveka vide dva niška umetnika?

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
slika
Otvaranje izložbe u petak 14. oktobra u 19 sati; slika Milana Vukašinovića; Foto: GSLU

Slike dvojice niških umetnika koji svojim radovima ukazuju na moderne probleme društva biće izložene u Paviljonu u Tvrđavi od 14. oktobra do 2. novembra.

U vreme tehnološke zavisnosti Aleksandar Milanović i Milan Vukašinović izgrađuju sopstvene stvaralačke izraze koji svojim autentičnim komponovanjem daju prilog lakšem sagledavanju šireg globalnog konteksta, kažu u Galeriji savremene likovne umetnosti.

Iako je likovni govor dvojice umetnika različitog karaktera i senzibiliteta, ipak im je zajednički jedan vitalistički stav prema krizi društva. Razrađujući svaki na svoj način kritičku misao ističu potrebu za novim, pozitivnim vizijama čoveka i sveta – kažu u GSLU.

Milan Vukašinović je diplomirao slikarstvo 2012, a master studije završio 2013. godine na Fakultetu umetnosti u Nišu, u klasi profesora Bratislava Bašića.

Dobitnik je nagrade za najbolje umetničko ostvarenje u celini na master studijama. Učestvovao je u radu Likovne kolonije Sićevo 2013. godine i izlagao na više kolektivnih izložbi u Nišu, Beogradu i Velikom Trnovu.

Vukašinović gradi svoju likovnu poetiku slikajući užurbani svet velikih gradova - gužvu, kolone automobila, bilborde, reklame. Čistim likovnim jezikom umetnik istražuje kultni status tehnoloških „pomagala” (automobili, telefoni, kamere, kompjuteri) i opsednutost običnog čoveka savremenim medijima – saopštili su u GSLU.

Aleksandar Milanović je takođe diplomirao slikarstvo 2012, a master studije završio 2013. godine na Fakultetu umetnosti u Nišu, u klasi profesora Đura Radonjića. Stepenice Aleksandar Milanović; Silazak; Foto: GSLU Dobitnik je nagrade za postignute rezultate u toku osnovnih akademskih studija i Plakete za izuzetne rezultate Gradske opštine Niška Banja. Održao je samostalne izložbe u Niškoj Banji, Nišu i Knjaževcu, a izlagao je i na više kolektivnih izložbi u Nišu, Beogradu i Zrenjaninu.

Svoju likovnu ikonografiju ovaj umetnik izgrađuje kombinujući klasična likovna sredstva i medij fotografije u nameri da analizira sopstvene ideje u kritičkom sagledavanju stvarnosti – dodaju.

Njegovi motivi su, dodaju, uzeti iz svakodnevnog života ulice - slivnici, patike, cipele, železničke pruge. Pomoću njih on na sugestivan način ukazuje na problem otuđenog čoveka u savremenom okruženju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: