Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:40, 7. 7. 2017.

| Kultura

“Kameno selo” nadomak Pirota - jezgro seoskog turizma [video]

Autor:N. MarkovićIzvor:Južne vesti

Gostuša - Kameno selo

Na obroncima Stare planine, nadomak Zavojskog jezera, krije se arhitektonski dragulj, selo Gostuša koja je poslednjih godina u fokusu svih onih koji vole planinarenje, miran ambijent, dobru hranu i odlučuju se za seoski turizam.

Jedinstvena je po tome što se u njoj nalaze kuće od kamena koje je decenijama unazad pravila grupa majstora od materijala kojim ovaj kraj obiluje.

Arhitektonsku autentičnost, Gostuši pripisuju i poznavaoci stilova gradnje, upravo zato što tokom izgradnje kuća nije korišćen nikakav vezivni materijal, već su kuće doslovce komponovane ređanjem kamena i drveta. Kamene ploče umesto crepova, čine Gostušu prepoznatljivom, a Zavod za zaštitu spomenika iz Niša i zakonom je zaštitio ovo selo.

Meštani pominju legendu po kojoj je upravo na ovom mestu, nedaleko od rimskog vojnog puta - Via militaris, vekovima ranije bila gostiona, u kojoj su vojnici gostili dušu. Narodna etimologija kaže da je Gostuša tako i dobila ime.

gostusa-B.R Gostuša - dragulj za avanturiste; foto: B. R.I danas, mnogo kasnije, Gostuša predstavlja mesto gde će vam, mada znatno malobrojniji, svi stanovnici ovog mesta, ponuditi da odmorite i počastiti vodom, kafom, rakijom ili medom.

Dragan i Božana Vidanović jedni su od onih koji su iskoristili subvencije Svetske banke, obnovili krovove i kuću, održavajući njihovu originalnost i danas turistima nude smeštaj.

Turistička organizacija u svom sistemu ima oko 6 kategorisanih kuća koje ljubitelji prirode i tog drevnog stila gradnje i kulturnog nasleđa mogu da koriste, da u njima borave i da uživaju u kamenom selu - kaže Bratislav Zlatkov, predsednik Turističke organizacije Pirot.

Selo Gostuša predstavlja veliko bogatstvo Opštine Pirot, ali je danas nažalost sve manje majstora koji su u vreme nastajanja kuća “pekli zanat”, pa je održavanje originalnog izgleda sve teže. Meštani se nadaju da će Zavod za zaštitu spomenika reagovati, jer su neki od njih primorani da zbog nedostatka sredstava, uprkos zakonima, krovove menjaju crepovima.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Mina

    11:27 // 1. 11. 2017.

    Naravno da imamo sta da ponudimo i da se vidi u Srbiji.Nije Srbija samo Beograd i Knez Mihajlova.Samo treba da se setimo nase zemlje,da je posecujemo,upoznajemo i malo viiise cenimo,volimo i cuvamo!

  • Svevladovic

    00:06 // 8. 7. 2017.

    Svaka cast direktoru Zavoda. Da nije njegovih nadljudskih napora nikada ovo svetsko cudo ne bi bilo poznato siroj javnosti.
    Samo jedna ispravka - nista Zavod ne stavlja pod zastitu. To radi Vlada.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: