Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:14, 24. 7. 2018.

| Kultura

Kandidat za direktora Lutkarskog koga odbornici nisu izglasali preti tužbom

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Pozoriste lutaka
Saga oko izbora direktora Pozorišta lutaka se nastavlja; foto: printskrin Google maps

Zbog toga što je Odbor za imenovanje prvo prihvatio njegovu kandidaturu i predložio da bude novi direktor niškog Pozorišta lutaka, a nakon toga predsednik ovog skupštinskog tela Ivan Jovanović pozvao odbornike da ga ipak ne izglasaju, Miladin Milanović preti tužbama, jer tvrdi da je ovo presedan u izboru direktora nekog javnog preduzeća.

Nestranački kandidat, zaposlen u Lutkarskom pozorištu već 34 godine, kako za sebe kaže Miladin Milanović, prijavio se na konkurs za direktora još prošle godine, ali je tek nakon 10 meseci razmatranja njegove prijave odlučeno da ispunjava uslove.

Posle skoro 9 meseci raznih pokušaja da se moja kandidatura za direktora ospori, od pritisaka da povučem kandidaturu, oduzimanja rukovođenja radnom jedinicom i raznih niskih šikaniranja, konačno su se Upravni odbor Pozorišta lutaka i Odbor za imenovanje saglasili da ispunjavam uslove konkursa - priča Milanović.

Milanović pojašnjava da je nakon 9-mesečne sage, iako tvrdi da ispunjava uslove konkursa, što je odlučio i Upravni odbor, kao i Odbor za imenovanje niške Skupštine, na zahtev predsednika Ivana Jovanovića on ipak ostao bez direktorske fotelje.

Na jednoj od poslednjih sednica niške Skupštine, Jovanović je za govornicom pozvao odbornike da ne glasaju za njega “zbog sporne dokumentacije”.

On je obmanuo i naveo odbornike da ne glasaju za mene što se nikad nije desilo. Naravno da imam svu potrebnu dokumentaciju. To što je on naveo toga nema u konkursu - u konkursu stoji da je potreban 7. stepen ili specijalističke strukovne studije, radno iskustvo u struci 5 godina, a vi možete sa srednjom školom da radite u struci, možete kao doktor nauka - pojašnjava Milanović.

"Zamalo direktor" Lutkarskog pozorišta tvrdi da ispunjava sve uslove konkursa, jer od 1. marta 2012. godine radi u struci, a njegovo radno mesto je samostalni organizator službe obezbeđenja i održavanja.

Preko 6 godina ja radim na radnom mestu koje zahteva moja stručnost i rukovodeće radno mesto pošto u konkursu se i to traži - dodaje Milanović.

Po čijem nalogu i na osnovu čega je Jovanović ipak pozvao odbornike da ga ne izglasaju, Milanović kaže da će utvrditi sud, ali nije precizirao da li će tužiti lično njega ili Odbor za imenovanje. Iako kaže da će na novom konkursu teško biti odabran novi direktor, jer je novi Zakon o kulturi rigidan, on se neće ponovo prijavljivati.

Ja neću ponovo da se javim na konkurs iz prostog razloga što ću dati njima pravo, ja sam uslove konkursa ispunio, zašto bih se opet javljao - poručuje Milanović.


Jovanović: Niko od odbornika nije glasao za njega

Iako je Jovanović kao predsednik Odbora za imenovanje predložio Skupštini da Milanović bude novi direktor Pozorišta lutaka, na sednici 4. jula je za skupštinskom govornicom ipak pozvao odbornike da ga ne izglasaju. Međutim, nije pojasnio zbog čega je to učinio.

Što se tiče navoda Miladina Milanovića da je njegova kandidatura odbijena, napominjem još jednom, da njegova kandidatura nije odbijena, već da predlog za njegovo imenovanje nije dobio potrebnu većinu glasova odbornika (od 39 odbornika niko nije glasao za predlog) - kaže Jovanović.

Inače, reč je o konkursu za izbor novog direktora Lutkarskog koji je raspisan još 25. jula prošle godine, kaže Jovanović, a na konkurs se pored Milanovića prijavila još jedna kandidatkinja, ali je Upravni odbor prvobitno odbio njihove prijave, te su se oboje žalili na to Skupštini grada.

Razmatrajući posebne žalbe Miladina Milanovića i Jelene Đorđević, Odbor za imenovanje je predložio Skupštini Grada da poništi zaključke Upravnog odbora i da predmet vrati na ponovni postupak i odlučivanje. Skupština Grada je dana 01.11.2017. godine i donela predložena rešenja o poništavanju zaključaka - pojašnjava Jovanović.

Pošto je 2. oktobra prošle godine istekao mandat Ivani Savić, a ceo proces oko žalbi i ponovnog odlučivanja se nije brzo završio, navodi Jovanović, Skupština je 1. novembra prošle godine postavila "srdačnog profesora fizičkog" Miljana Milenkovića za v. d. direktora.

Upravni odbor je po nalogu Skupštine ponovo razmatrao prijave, kandidatkinja Jelena Đorđević je umeđuvremenu odustala od trke za direktorsko mesto i krajem juna je predloženo da Miladin Milanović bude direktor Pozorišta lutaka, ali odbornici ipak "nisu podigli ruku" za to.

Podsetimo, kako je Jovanović ranije naveo, Milanovićeva kandidatura nije prihvaćena, jer je imao "spornu dokumentaciju", a Upravni odbor Lutkarskog bi uskoro trebalo da raspiše novi konkurs.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aperkat

    16:04 // 24. 7. 2018.

    Covek je dugogodisnji radnik pozorista,mislim,jos iz jednostranackog sistema.Sad nema njihovu knjizicu i to je glavna prepreka,a doziveo da o njegovoj karijeri odlucuje neki apartcik,dosljak,koji je igrao klikere,dok je ovaj radio!

  • Mara

    14:26 // 24. 7. 2018.

    Za direktorku je trebala da bude postavljena Dušanka Djordjević žena za primer:))))

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: