Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:41, 4. 11. 2022.

| Kultura

Kanski pobednik otvorio 18. filmski festival “Slobodna zona” u Nišu

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
slobodna zona
Počela "Slobodna zona"; foto: JV/M. K.

Trougao tuge, satirična priča o kritici kapitaističkog društva, licemerog sveta bogatih i siromašnih kroz pogled dvoje mladih, otvorila je ovogodišnji Festival “Slobodna zona” koji proslavlja 18. rođendan. Publika će večeras u bioskopu Cineplexx od 18 sati moći da pogleda ostvarenje Korset, a zatim od 20 sati biće prikazan film o Dejvidu Bouviju.

Kao što su i organizatori najavilli, kanski pobednik Trougao tuge, nagrađen “Zlatnom palomom”, izazvao je red smeha, neverice i neprijatnosti u bioskopskoj sali kroz metaforu broda koji tone. film slobodna zona Brojne reakcije u publici; foto: JV/T. T.

Film je satirična kritika postojećeg društva, gde su bogati još bogatiji, a siromašni još siromašniji i na neki način izlažu se ruglu ti steretipi. U određenim okolnostima neko koga ne primećujemo, postaje neko od koga zavisimo, tako da moramo da cenimo jedni druge - poručili su organizatori.

Emocije u publici su se smenjivale i niko nije izašao ravnodušan, a isto najavljuju organizatori i za večerašnje projekcije. slobodna zona 2 Večeras novi filmovi; foto: M. K.

Prva je drama Korset koja govori o austrijskoj carici Elizabeti koja slavi svoj 40. rođendan i ne sme da iznese svoje mišljenje ili pokaže svoju pamet već zauvek mora da ostane mlada i lepa. Da bi ispunila ova očekivanja, pridržava se rigoroznog režima ishrane, vežbanja, friziranja i svakodnevnog merenja struka.

Ali Elizabetina glad za znanjem i želja za životom sve se više buni protiv pogrešne slike koja o njoj postoji i ona više nije voljna da živi život sputan dvorskim korsetom - opis je filma.

Od 20 sati biće prikazan film Moonage Daydream koji govori o muzičaru i jednim od najvećih umetnika našeg vremena Dejvidu Bouviju.

Dejvid Bouvi je ostavio značajan trag u preko pedeset godina kulture. Moonage Daydream je prvi film koji je podržalo David Bowie Estate, koje je Morgenu omogućilo pristup njihovoj kolekciji bez presedana. Ispričan kroz uzvišene, kaleidoskopske slike, lične arhivirane snimke, dosad neviđene performanse, a usidren sopstvenom muzikom i rečima Dejvida Bouvija, Moonage Daydream poziva publiku da uroni u jedinstveni “Bouvi“ svet - rekli su o filmu.

Inače, deo programa festivala publika će moći da prati na onlajn platformi KinoKauch od 9. do 23. novembra, a kompletan program festivala može se naći na zvaničnom sajtu Slobodne zone.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: