Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:30, 8. 11. 2009.

| Kultura

Kao da je bilo nekad

Autor:Izvor:Odbor za građansku inicijativu

  U okviru projekta „Zlatni rudnik“, Odbor za gradjansku inicijativu organizuje projekciju dokumentarnog filma „EKV-KAO DA JE BILO NEKAD“, u četvrtak, 12. novembra sa početkom u 19 sati u Klubu SKC-a na Pravnom fakultetu.

Kao gost na projekciji, o filmu će govoriti i reditelj, producent i scenarista Dušan Vesić.

 Dokumentarni film “EKV - Kao da je bilo nekad” je uzbudljiva i potresna priča o životu i smrti, stvaranju i zavisnosti, ljubavi i mržnji, usponu i padu.

Svi članovi kreativnog jezgra EKV umrli su u periodu 1992 - 2002. godine. U trenutku smrti imali su 31 godinu (Ivica Vidović), 36 godina (Milan Mladenović), 38 godina (Bojan Pečar) i 43 godine (Margita Stefanović). Niko od njih nije ostavio biološke naslednike. Sa druge strane, teško je prebrojati autore koji i danas stvaraju pod uticajem ovog benda, iza koga je ostalo sedam studijskih i nekoliko koncertnih albuma, među kojima i jedan snimljen 1986. u klubu „Kulušić“ u Zagrebu.

 „EKV - Kao da je bilo nekad“ nije film koji govori samo o tragičnoj sudbini grupe. U filmu se prvi put na eksplicitan način govori o bizarnoj povezanosti režima bivše SFRJ i rock’n’rolla, posebno „novog talasa“. Učesnici jasno i bez oklevanja govore o artikulisanim putevima droge koji su polazili iz komunističkog vrha tadašnje države a završavali u stvaralačkom procesu čitave new wave generacije u Beogradu.

Sudbina Ekatarine Velike jeste najtragičnija, najintrigantnija i najvažnija priča o uzrocima i posledicama, o početku i kraju. Kao da je bilo nekad.

 Film je napravila producentska kuća PDV (Produkcija Dušana Vesića) 2008. godine u Beogradu, Srbija. Proizveden je u dvcam tehnologiji i traje 86 minuta. Postprodukcija zvuka obavljena je u tonskom studiju Aleksandra Vasiljevića u Zemunu.

Režija: Dušan Vesić. Scenario: Dušan Vesić, Sandra Rančić. Direktori fotografije: Nebojša Bašić i Dejan Petrović. Montaža: Dušan Vesić.

 Projekat „Zlatni rudnik“ ima za cilj revitalizaciju kulturne scene na jugu i istoku Srbije i podrzava ga Svajcarski program za kulturu Pro Helvetia i SDC.
Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: